David Tepper

David Tepper is een hedgefundmanager waar je misschien nog niet veel van hebt gehoord. Tepper runt Appaloosa Management, een hedgefund met 20 miljard dollar onder beheer. De laatste 24 jaar slaagde Tepper er in om een gemiddeld jaarlijks rendement te boeken van 30%. Hij scoort daarmee beter dan Warren Buffett.

In tegenstelling tot Buffett komt Tepper niet veel in de media. Ook discussieert hij niet graag over de posities die hij inneemt. Maar dat wil niet zeggen dat we niet naar David Tepper kunnen luisteren. Er bestaat namelijk een zeer interessante manier om de aan- en verkopen van hedgefundmanagers als David Tepper op de voet te volgen.

For better or worse we’re a herd leader. We’re at the front of the pack, we are one of the first movers. First movers are interesting; you get to the good grass first, or sometimes the lion eats you.” – David Tepper.

Wie is David Tepper?

Tepper werd geboren in 1957 en groeide op in een middenklassegezin in Pittsburgh. Zijn vader was boekhouder die graag met hem praatte over de aandelenmarkt. De jonge David Tepper kocht zijn eerste aandelen toen hij nog op de middelbare school zat. Hij kocht 100 aandelen van Career Academy … dat later failliet ging.

Nadat hij afstudeerde aan de Universiteit van Pittsburgh, ging hij aan de slag als krediet- en effectenanalist bij Equibank. Na het behalen van zijn MBA verhuisde hij naar Keystone Mutual Funds als analist van rommelobligaties.

In 1986 arriveerde Tepper dan bij Goldman Sachs waar hij na 6 maanden al promoveerde naar hoofd van de high-yield desk. Nadat hij werd gepasseerd als partner bij Goldman Sachs, besloot David Tepper zijn eigen hedgefund op te richten in 1993. Hij noemde het Appaloosa Management, naar een boek over paarden.

De laatste 24 jaar slaagde Tepper er in om een gemiddeld jaarlijks rendement te boeken van 30%.

Wat is Appaloosa Management?

Het hedgefund van David Tepper begon in 1993 met 7 miljoen dollar van hemzelf en 50 miljoen dollar van andere investeerders. In 24 jaar groeide het fonds uit naar een mogul van 16,5 miljard. En dat is nadat Tepper eind 2016 zo’n 3 miljard dollar cash uitkeerde aan de beleggers. Het was het 6de opeenvolgende jaar dat Appaloosa Management geld uitkeerde.

Hiermee kiest Tepper duidelijk voor de strategie om niet té groot te worden, zodat het fonds minder last heeft van de wet der grote getallen. Hoe groter je bent, hoe moeilijker het is om dezelfde groeicijfers voor te leggen.

“The question is what size gets you – except more fees for the manager. But it doesn’t necessarily make the investor more money.”

Appaloosa Management heeft een hele reeks van belangrijker klanten: zéér rijke individuen, pensioenfondsen, bedrijven, buitenlandse overheden, universiteiten, … Om toegelaten te worden, moeten deze akkoord gaan met een 3 jaar durende lockout periode, waarin ze maximaal 25% van hun investering kunnen terugvragen.

Het hedgefund investeert in aandelen, effecten met een vast inkomen en hedging middelen. Voor de effecten met een vast inkomen investeert Appaloosa in hoogrentende obligaties, bankleningen aan bedrijven met een hoge schuldenlast, overheidsobligaties, en schulden bedrijven met betalingsmoeilijkheden (distressed debt).

Het eerste bedrijf waar Appaloose bijvoorbeeld in investeerde, was Algoma Steel dat al in de rechtbank zat voor een faillissement. Tepper kocht preferente aandelen aan 20 cent per aandeel en verkocht deze een jaar later aan 70 cent.

Vooral tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 sloeg het hedgefund toe. Het investeerde in blue chip- en bankaandelen. Met een winst van 70% boekte het fonds 7 miljard dollar winst.

De filosofie van David Tepper

David Tepper is iemand die graag risico’s neemt, of althans posities die risicovol lijken voor anderen. Hij staat erom bekend om zeer grondig te werk te gaan, waardoor hij vaak als een van de eerste beleggers een opportuniteit ziet.

“The main thing that makes Appaloosa stand apart from the pack is the depth of our analysis and the fact that we’re not afraid to be the first one to act on our convictions. If you look at our history over the years, we are usually the first mover in a country or situation, time and time again.”

De miljardair neemt graag risico’s, maar heeft ook geen angst om de bal eens mis te slaan. Veel beleggers hebben angst om geld te verliezen, wat hen weerhoudt om geld te winnen. Tepper investeert vooral met een asymmetrische risico/rendement analyse: je hebt kans om alles te verliezen, maar wanneer je juist zit, haal je rendementen van 100% tot 500%.

Met een winst van 500% kan je 4 keer al je geld verliezen en nog steeds break-even draaien.

Wat koopt David Tepper van Appaloose Management vandaag?

Dankzij de 13F filing die fondsen met meer dan 100 miljoen dollar onder beheer aan de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) moeten overmaken, krijgen we inzicht in de aandelen die superbeursgoeroe David Tepper koopt.

Tepper is geen frequente trader en koopt enkel aandelen van bedrijven die ondergewaardeerd zijn of aan een turnaround werken. Hij neemt vaak posities in voor meerdere kwartalen tot jaren. Ondanks dat deze 13F Filing 45 dagen na het kwartaal gepubliceerd wordt, geeft het bij Appaloose Management nog steeds een goed inzicht.

Volg David Tepper op de voet via Inside Value. Een unieke methode om in de voetsporen te treden van de beste beleggers ter wereld.

Foto Credit: Carnegie Mellon University