Dividendaandelen: de aandelen die jou terugbetalen

Dankzij de kracht van samengestelde intrest (het 8ste wereldwonder volgens Albert Einstein), kan je met dividendaandelen letterlijk slapend rijk worden. Vroeger konden mensen de rente op een spaarrekening laten kapitaliseren, om zo rijk te worden en uiteindelijk te gaan “rentenieren”. Dat tijdperk lijkt echter voorgoed verdwenen naar de eeuwige jachtvelden. Nu gaat dat alleen nog maar met dividendaandelen. En laat ondergewaardeerde dividendaandelen nu juist een van onze specialiteiten zijn.

Het grote dividendvoordeel

Beleggen in dividendaandelen is een van de slimste dingen die je in je leven kan doen. Kapitaalwinsten boeken op aandelen is leuk, maar het gevoel dat je krijgt bij het ontvangen van een dikke vette dividendcheque is toch nog iets anders. Dividenden ontvangen is het krijgen van harde cash op regelmatige basis, zonder dat je daarvoor hoeft te werken. Je wordt letterlijk betaald terwijl je niets hoeft te doen. Dit gevoel is zo verslavend, dat zeer veel beleggers dividendbeleggers blijven voor de rest van hun leven.

Sommige beleggers denken dat het beter is om te focussen op bedrijven met veel stijgingspotentieel, maar de realiteit leert dat beleggers die beleggen in dividendaandelen, een groot voordeel hebben ten opzichte van beleggers die dit niet doen.

Bron: Kenneth French.

Iedere dollar die in 1927 in dividendaandelen belegd werd, was in 2015 meer dan 5000 dollar waard. Wie in aandelen belegde die geen dividenden betaalden, die had per geïnvesteerde dollar maar iets meer dan 1000 dollar.

Niet beleggen in dividendaandelen is duur

Volgens Standard & Poor’s is het dividend dat beleggers ontvangen, goed voor 44% van de totale return die belegger tussen 1926 en 2009 behaalden. Wie dividendaandelen negeert, laat dus bijna de helft van zijn rendement liggen.

Het grote geld wordt op de aandelenmarkt dus niet verdiend via investeringen in aandelen met een hoog risico. Diegene die daarin slagen, hebben meestal gewoon ontzettend veel geluk … en lopen vaak achteraf alsnog in de val door overmoed.

Beleggen in dividendaandelen zal je rendement op lange termijn een stevige boost geven.

Maar wat als de markt crasht?

Beleggen in dividendaandelen heeft vele voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat dividendaandelen gewoon de beste aandelen zijn op de aandelenmarkt.

Zowel in stijgende als dalende tijden ben je beter af met dividendaandelen.

Op bovenstaande grafiek kan je zien dat dividendbetalers zowel in bull markets (stijgende markten) als bear markets (dalende markten) beter presteren dan andere aandelen.

Gedurende dalende periodes op de beurs verliezen dividendaandelen maar 13,5% van hun waarde terwijl andere aandelen al gauw 26% van hun waarde verliezen en dus dubbel zo hard dalen.

Dit komt omdat aandeelhouders van dividendbetalers ook tijdens slechte beurstijden een dikke dividendcheque krijgen en ze geen reden hebben om te verkopen.

Het is bovendien bewezen dat bedrijven met mooie dividendrendementen minder in waarde schommelen op de beurs, waardoor beleggers beter kunnen slapen ’s nachts.

We sommen nog even op: de 7 voordelen van dividendaandelen

 1. Op de markten gaan beurskoersen omhoog en omlaag door de keuzes van beleggers, maar bedrijven bepalen zelf hun dividend ongeacht de beurskoers. Op deze manier profiteer je meer van de langetermijndoelstellingen van een bedrijf in plaats van de grillen van de beurs.
 2. Als belegger ben je meer op je gemak – dankzij dividenden slaap je beter, je hebt niet de behoefte om iedere dag naar de beurskoersen te kijken. Je voelt je ook meer verbonden met het bedrijf, je bent een echte aandeelhouder.
 3. Dividenden zijn transparant en niet te manipuleren. Je krijgt het geld cash op je rekening.
 4. Dividenden geven een goed beeld over de gezondheid van het bedrijf. De beste dividendbetalers kunnen hun dividend op een hoog niveau houden of laten groeien over een lange periode omdat het gewoon uitstekende bedrijven zijn.
 5. Stijgende dividenden bieden bescherming tegen inflatie. Stijgt inflatie met 3% en het dividend met 10%, dan verhoogt je koopkracht met 7%.
 6. Een dividend is altijd positief. Een bedrijf kan een dividend verlagen of in het slechtste geval schrappen, maar het dividendrendement kan nooit negatief gaan.
 7. Dividenden kunnen stijgen terwijl de beurskoers daalt. Dit staat los van elkaar, maar op lange termijn volgt de beurskoers ook de trend van het dividend. Bedrijven die hun dividend doen stijgen zullen een beter koersverloop kennen.

Wie de juiste dividendaandelen in zijn portefeuille houdt, kan er bijzonder veel geld mee verdienen. We tonen dit nog even aan aan de hand van twee voorbeelden.

Van 91 dollar naar 15.000 dollar

Hieronder zie je hoe een investering in 1 aandeel Coca-Cola uitgroeide van 91 dollar naar bijna 15.000 dollar enkel en alleen door het dividend te herinvesteren.

Als je de dividenden die je ontvangt opnieuw investeert in je bedrijf en je bedrijf blijft goed presteren op lange termijn, dan zal je winst een enorme boost krijgen dankzij de stijgende aandelenkoers + de stijgende inkomsten van je dividenden.

Zo kan je zelfs met een kleine investering een erg mooi rendement bekomen.

Van 180 dollar naar 7.000.000 dollar

Grace Groner werkte voor Abbott Laboratories en kocht in 1935 welgeteld 3 aandelen van haar bedrijf voor 60 dollar per aandeel. 75 jaar lang kocht ze enkel nieuwe aandelen met het dividend dat ze ontving. Na tal van aandelensplitsingen zijn die 3 aandelen nu 213 aandelen geworden. Maar door het dividend steeds opnieuw te herinvesteren in nieuwe aandelen, is haar portefeuille gegroeid tot meer dan 250.000 aandelen.

Haar investering van 180 dollar was in 2010 meer dan 7 miljoen dollar waard.

Income Value: Buy, Hold and Collect!

Bij Income Value wordt gezocht naar een ideale mix tussen value en inkomsten. Onze analisten proberen de beste beursparels te selecteren tegen de beste prijs, met bovendien het beste dividend.

De bedoeling is om op termijn een dubbele winst te boeken met de aandelen die geselecteerd worden: enerzijds moeten we dikke dividenden ontvangen, anderzijds moeten we de beurskoers op termijn ook zien stijgen.

Door het dividend, wordt u letterlijk betaald om geduldig te wachten. “Buy, hold and collect!” is onze visie.

Nieuw: 4 portefeuilles = 4x zoveel value!

Vroeger hadden we bij Income Value maar 1 modelportefeuille van 25.000 euro. Maar omdat we onze abonnees nog beter wouden bedienen, hebben we besloten om uit te breiden naar 4 modelportefeuilles:

 • Een Belgische Income Value Portefeuille (alleen Belgische aandelen)
 • Een Nederlandse Income Value Portefeuille (alleen Nederlandse aandelen)
 • Een Britse Income Value Portefeuille (alleen Britse aandelen)
 • en een “Overige” Income Value Portefeuille (alle overige landen)

Op deze manier kan jij als abonnee zelf bepalen met welke aandelen uit welke landen jij een inkomstenportefeuille wenst op te bouwen. Nederland, België en Groot-Brittanië werden gekozen omwille van de dividendbelastingen.

Als Nederlander is het voordelig om te beleggen in Nederlandse dividendaandelen (je wordt maar 1x belast: 15%). Het is ook voordelig om te beleggen in Britse aandelen, want in Groot-Brittanië is er geen dividendbelasting. Op de dividenden van Britse bedrijven zal je in totaal ook maar 15% belastingen moeten betalen.

Als Belg is het dan weer voordelig om uitsluitend in Belgische of Britse dividendaandelen te beleggen (je wordt ook maar 1x belast: 30%).

Als je toch internationaal wilt beleggen, bieden we een “overige” portefeuille aan. De internationale markt voor dividendaandelen is zeer groot en biedt ook heel wat interessante beleggingskansen. Op de inkomsten van internationale bedrijven zal je wel vaak dubbel belast worden. Hou hier rekening mee.

Wat krijg je?

Toegang tot alles van Income Value

Toegang tot onze 4 modelportefeuilles met een focus op ondergewaardeerde dividendaandelen uit België, Nederland, Engeland en andere landen.

Maandrapporten

1 keer per maand een uitgebreid rapport met analyses en adviezen

Weekupdates

Ieder weekend een overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen beursweek

Alerts

Snelle real-time alerts wanneer er dringend of belangrijk nieuws te melden is