“… With the exception of an arbitrage or a necessarily short-term investment, we enter every trade with the idea that we are going to hold to maturity in the case of a bond and for a really long time, potentially forever, in the case of a stock. Again, if you don’t do that, you are speculating and not investing…” – Seth Klarman
Seth Klarman is buiten de value-scène niet zo’n bekende belegger. Maar daarom zijn de resultaten van zijn hedgefund er niet minder om. Klarman haalt met zijn Baupost Group een gemiddeld jaarlijks rendement van 19%. Het is momenteel het 10de grootste hedgefund ter wereld. Dat zijn indrukwekkende cijfers. En nog indrukwekkender is dat Seth Klarman er niet voor terugdeinst om een grote hoeveelheid cash aan te houden indien dat nodig is.
Klarman bewijst als geen ander dat je niet constant met al je geld in de markt moet zitten om het hoogste rendement te behalen. Zijn behouden aanpak zorgde er bijvoorbeeld voor dat zijn fonds tijdens de financiële crisis slechts 7% à 13% verloor. Wanneer je weet dat de S&P 500 meer dan halveerde, is dat een prachtige prestatie. In 2009 was er dan een winst van 27%.
De manager van de Baupost Group is geen belegger die aast op een snelle winst. Hij gelooft dat de markten inefficiënt zijn, net als de meeste andere value beleggers zoals Benjamin Graham en Warren Buffett.
Klarman is een echte traditionele value-belegger die op zoek gaat naar bedrijven, obligaties, kredietinstrumenten en vastgoedopportuniteiten die onder hun reële waarde noteren. Daar past hij dan ook nog eens een veiligheidsmarge op toe vooraleer hij deze effecten koopt.
Passief beleggen werkt niet, daar waarschuwt Klarman al decennia voor. Passief beleggen wordt steeds populairder, maar beleggen ongeachte de waardering werkt alleen maar op computermodellen. Niet in het echte leven waar winstwaarschuwingen beurskoersen en indexen onderuit kunnen halen en managers de resultaten kunnen manipuleren tot het niet meer werkt. Passieve beleggers switchen vaak van de ene populaire sector naar de andere om steeds weer ontgoocheld af te druipen.
Deze rasechte value-belegger is dan ook een grote voorstander van grondige research. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel blogs, platformen en aandelenscreeners waar beleggers informatie kunnen verzamelen om te beleggen. Maar hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe meer ruis er op die informatie zit. Volgens Klarman vergeten de meeste beleggers dan ook 1 essentieel onderdeel in de zoektocht naar ondergewaardeerde aandelen.
De eerste pilaar is de belangrijkste: focus op het risico. Klarman focust alleen op aandelen waar het risico op permanent kapitaalverlies 0% is. Zelfs wanneer er maar een kleine kans bestaat op een volledig verlies van kapitaal, zal hij het aandeel niet kopen. Essentieel daarin is het overwegen van meerdere toekomstscenario’s, niet een scenario dat misschien wel of misschien niet uit zal komen. Risico is niet volatiliteit, maar de mate waarin je geld kan verliezen in de verschillende scenario’s.
De tweede pilaar het najagen van rendement. Beleggers zijn steeds bezig met het verslaan van indexen of andere beleggers. Ze willen een hoger rendement dan de bench mark. Klarman kijkt niet naar andere beleggers of indexen. Hij wil alleen maar een positief rendement boeken.
Ten derde gebruikt Klarman, net als Buffett, een ‘bottom-up’ oriëntering. Dat betekent dat hij alleen maar naar de fundamenten van het bedrijf kijkt, en niet naar macro-economische omstandigheden, rentevoeten of andere thema’s.
De strategie van Seth Klarman is dus behoorlijk eenvoudig: zoek naar ondergewaardeerde aandelen, onafhankelijk van externe factoren, met een minimaal risico op kapitaalverlies en mik op een positief rendement zonder te vergelijken met andere beleggers of een benchmark.
Wanneer je dan een ondergewaardeerd aandeel gevonden hebt, is de volgende actie niet de aankoop van het aandeel, maar wel de vraag WAAROM het aandeel zo goedkoop genoteerd staat.
Eens Klarman de reden van de onderwaardering kent, blijven er maar 2 mogelijkheden over: a) de onderwaardering is terecht en dan blijf je er best van af, of b) de onderwaardering is niet terecht en dan is je aankoopthesis des te sterker.
Die aanpak levert hem al jaren een gemiddeld rendement op van 20% per jaar.
Klarman is trouwens ook een grote voorstander van insider transacties. Wanneer insiders (bestuursleden, CEOs, CFOs, …) aandelen kopen van hun eigen bedrijf, doen ze dat maar om 1 reden: ze geloven dat de beurskoers veel te laag staat. Insider aankopen zijn een sleutelelement in de analyse van Seth Klarman.
Klarman gelooft ook sterk dat beleggen op lange termijn superieure rendementen oplevert, een voordeel waar kleine beleggers gebruik van moeten maken. Het is voor de gewone belegger zelfs het enige – maar grote – voordeel dat ze hebben ten opzichte van institutionele beleggers.
Volg Seth Klarman op de voet via Inside Value. Een unieke methode om in de voetsporen te treden van de beste beleggers ter wereld.