Wie is Eric Sprott ?

Eric Sprott is een 74-jarige Canadese miljardair die zijn geld verdiende door te investeren in goud- en zilvermijnen en andere grondstoffen. Hij begon zijn carrière als analist bij Merill Lynch waarna hij in 1981 zijn eigen investeringsfonds oprichtte. Dat investeringsfonds – Sprott Securities – verkocht hij in 2001 aan het personeel. Tot op heden is dit nog steeds een van de grootste onafhankelijke investeringsfondsen van Canada.

Sprott doneerde 10 miljoen dollar van de opbrengst aan de Carleton Univeristy dat later de Sprott School of Business werd. Vervolgens richtte de miljardair Sprott Asset Management op.

Eric Sprott staat ieder dag op om 5 uur zodat hij voldoende tijd heeft om te lezen wat er allemaal gebeurt in de wereld. Hij leest drie kranten: The Globe and Mail, National Post en The Wall Street Journal. Wanneer Sprott spreekt, kan je er zeker van zijn dat hij weet waarover hij praat.

Een van de grootste successen in zijn carrière behaalde Eric Sprott begin deze eeuw. In 2000 zag hij als een van de weinige beleggers het potentieel van goud. De goudprijs noteerde op dat moment rond 250 dollar.

Sprott voorspelde dat de goudprijs de vorige piek van 800 dollar zou doorbreken. Als een van de weinige ‘believers’ in goud kreeg hij meer dan gelijk. In 2011 piekte de goudprijs rond 1.900 dollar per ounce.

Maar Sprott heeft niet alleen een neus voor goud. In 2003 was hij ook een van de weinige fondsenbeheerders die zich durfde wagen aan uranium. Sprott zag een grote toekomst voor uranium in een tijdperk van hoge olieprijzen.

De prijs voor uranium steeg de daaropvolgende jaren van 14 dollar per pond naar 125 dollar. Waar iedereen uranium risicovol vond, zag Sprott juist weinig risico.

Hij zag dat er tekorten zouden volgen op de markt, dan is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de prijs ook begint te stijgen.

Kortom: als er iemand iets kent van goud, zilver of grondstoffen … dan is het Eric Sprott wel.

 

Eric Sprott’s favoriete investeringen

“Een goed idee is voldoende om veel geld te verdienen”, zegt Sprott, “Ik houd van aandelen die in het begin 0,1% van mijn portefeuille uitmaken en op het einde 30%.”

Sprott belegt graag in uitzonderlijke kansen waar het lijkt alsof je een groot risico neemt maar waar de realiteit er totaal anders uitziet.

Hij heeft al menig x10-aandeel in de goudmijnsector op zijn naam staan.

Onder andere bij Garibaldi.

Waar Sprott 1.700% boekte op een jaar.

Maar Sprott was ook al vroeg aanwezig bij Kirkland Lake Gold.

Dit aandeel ging 2.000% hoger terwijl heel de sector op zijn gat lag.

In 2005 kocht Eric Sprott aandelen van Seabridge Gold. Op dat moment noteerde de goudprijs aan 325 dollar per ounce waar Seabridge Gold minstens 400 dollar per ounce nodig had om break-even te draaien.

“That’s perfect, that’s exactly what I want,” zei Sprott.

De goudprijs bleef stijgen en het aandeel Seabridge Gold steeg van 1,6 dollar tot boven 35 dollar in enkele jaren.

Kortom: waar Eric Sprott aandelen koopt, kan je vuurwerk verwachten.

“You’ve got to go against the grain. You have to be a buyer when people are non-believers. You have to believe in something based on data that says you’re right when the world will tell you you’re wrong, because when the world says you’re wrong and you’re right, you know that the return will be outsized because no one is there.”

De favoriete aandelen van Eric Sprott