Value for Life: MOATs (Video’s)

Wat is een MOAT-aandeel ?

Een MOAT is in feite de oeroude benaming voor de diepe slotgracht met water rond een kasteel die moest dienen om vijanden af te schrikken en op afstand te houden. Hoe breder de slotgracht, hoe moeilijker het kasteel aan te vallen is. Die slotgracht is in de moderne beleggerswereld uitgegroeid tot hét begrip om concurrerende bedrijven op een afstand te houden. Dat wil dus zeggen dat deze bedrijven een sterk businessmodel hebben die andere bedrijven amper of moeilijk kunnen veroveren.

Welke MOATs zijn er en welke zijn interessant?

Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf een competitief voordeel (MOAT) kan uitbouwen. Concurrentie zal er altijd zijn, maar door het competitieve voordeel zal de leider steeds de leider blijven. Het ene competitieve voordeel heeft al meer voordeel dan het andere, afhankelijk van de sector waarin het opereert. In deze video leggen we uit welke MOATs er zoals zijn en vooral welke MOATs interessant zijn om in te beleggen.

Waarom beleggen in MOAT-aandelen?

MOAT-aandelen of aandelen met een sterk competitief voordeel kunnen gedurende een lange termijn een veel hoger ‘return on equity’ of een rendement op eigen vermogen realiseren. Dat maakt voor beleggers op termijn een groot verschil uit. In deze video legt onze Value for Life: MOATs analist Sam uit waarom dit zo belangrijk is.

Value for Life: MOATs

Levenslang beleggen in de beste MOAT-aandelen. Aandelen met een duurzaam, seculair competitief voordeel

De essentie van MOAT-aandelen. Dit maakt het verschil …

MOAT-aandelen of aandelen met een sterk competitief voordeel zijn bijzonder interessant voor beleggers die willen beleggen op lange termijn. Value for Life: MOATs analist Sam legt in deze video heel eenvoudig de essentie uit van MOAT-aandelen. Dit is wat beleggen in MOAT-aandelen zo interessant maakt. Deze eenvoudige rekensom leert ons dat deze aandelen heel vaak de rest van de beurs zullen kloppen.

Voorbeeld van een aandeel met een competitief voordeel

Bij Value for Life: MOATs wordt hoofdzakelijk de nadruk gelegd op de kleinere bedrijven met een sterk competitief voordeel in hun (niche)sector. Dit zijn bedrijven die nog veel groeimarge hebben en ‘schaalbaar’ zijn. Bedrijven die een verstaanbaar (eenvoudig) businessmodel hebben. Zoals bijvoorbeeld het Belgische Lotus Bakeries … 10 jaar geleden.

Value for Life: MOATs

Levenslang beleggen in de beste MOAT-aandelen. Aandelen met een duurzaam, seculair competitief voordeel

Het verschil tussen groeiaandelen, value aandelen en … MOAT-aandelen

Grofweg zijn er twee ‘soorten’ aandelen op de beurs: Groeiaandelen & value aandelen. Deze aandelen maken +/- 98% van de globale aandelenmarkt uit. Dat betekent dus ook dat er 2% onontdekt jachtgebied gewoon over blijft waar beleggers overheen kijken. Dit is het jachtterrein van … de MOAT-aandelen.

Value for Life: MOATs – Welke aandelen mag je verwachten in dit rapport?

Met Value for Life: MOATs willen we inspelen op het unieke aspect van bedrijven met een competitief voordeel. Een nichemarkt op de aandelenmarkt. Dit zijn aandelen waar er gigantische rendementen geboekt kunnen worden. Op voorwaarde dat ze een structureel competitief voordeel hebben en dat u deze aandelen voor de lange termijn kan behouden. Aangezien dit bedrijven zijn die (tientallen) jaren groeien aan bovengemiddelde rendementen, horen ze thuis in Value for Life.

Value for Life: MOATs

Levenslang beleggen in de beste MOAT-aandelen. Aandelen met een duurzaam, seculair competitief voordeel