Aena

AENA

Aena SME., S.A., kortweg Aena, is eigenaar en uitbater van (o.a.) Spaanse luchthavens.

De ‘SME’ in de naam staat voor ‘Sociedades Mercantiles Estatales’, vrij vertaald een commercieel staatsbedrijf. Laat ons eerst even in het verleden duiken om dit toe te lichten.

Spaanse luchthavens waren vroeger staatseigendom. Aena werd in 1991 opgericht, na de deregulering in de Europese luchtvaartsector, die op het einde van de jaren ’80 plaatsvond. Met het bedrijf had de Staat tot doel om het beheer van de luchthavens te liberaliseren en te commercialiseren. Tegelijkertijd was het een vehikel dat de Spaanse luchthavens grondig moderniseerde.

In de daaropvolgende jaren zette Aena daarnaast de stap naar het buitenland en nam men het beheer van luchthavens in o.a. Colombia en Mexico in handen en kocht men een meerderheidsbelang (51%) in de Britse luchthaven London Luton Airport. Er waren ook nog enkele naamsveranderingen, de laatste in april 2017, toen ‘SME’ diende te worden toegevoegd.

In februari 2015 trok de groep naar de beurs van Madrid. Tot op vandaag is 51% in handen van ENAIRE, een 100% staatsbedrijf, en is 49% beursgenoteerd.

Aena managet in Spanje 46 luchthavens en 2 heliports. Met Aena International participeert men via vooral minderheidsbelangen in het management van 16 luchthavens in Europa en Latijns-Amerika, nl. 12 in Mexico, 1 in Jamaica, 2 in Columbia en dus 1 in het VK.

Met het passagiersvolume als maatstaf is Aena daarmee ‘s werelds grootste luchthavenuitbater, die in 2017 in Spanje en het VK 265 miljoen passagiers zag passeren. Er is ruimte voor groeiende inkomsten, want de capaciteit bedraagt niet minder dan 335 miljoen passagiers.

Qua activiteiten komen de meeste inkomsten (bedrijfscashflow of EBITDA) van Aviation activity. Dit omvat de gereguleerde activiteiten op luchthavens zoals het innen van landingsrechten, behandeling van vracht- en passagiersvervoer, veiligheid, catering, bagage-afhandeling, e.d.m. In 2017 alles samen goed voor 61,5% van de EBITDA.

Met 34,7% is er daarnaast een belangrijke activiteit met Commercial services. Dit betreft o.a. taksvrije winkels, parkings en autoverhuur, cafés en restaurants, VIP-ruimtes, enz.

Daarmee hebben we inderdaad al ruim 96% van de EBITDA gehad. De overige activiteiten zijn dus van relatief weinig belang en dat geldt ook voor International sphere, waarin men de inkomsten (2,6% van de groeps-EBITDA) uit de internationale participaties groepeert.

Er is ten slotte nog een heel kleine divisie, Real estate services, met o.a. opslagplaatsen en hangars, logistieke centra voor cargo en private jets.

Resultatenseizoen

Alerts

Gerelateerde analyses