Alphabet

GOOG

Het bedrijf is bij zowat iedereen bekend van de zoekrobot Google. De gelijknamige divisie zorgt voor vrijwel alle omzet en behelst naast de zoekrobot het besturingssysteem Android, voor smartphones en tablets, het videokanaal YouTube, de apps-shop Google Play, de webbrowser Chrome, het e-mailplatform Gmail, de kaartenapplicatie Google Maps en verder ook AdWords, AdSense, e.a. Allemaal producten die we u wellicht niet hoeven voor te stellen. De meeste hebben bovendien zeer hoge marktaandelen.

Hoewel de groep ook actief is met digitale content, apps, clouddiensten en hardware, zorgen de advertentie-inkomsten die met verschillende hogervermelde producten worden gegenereerd voor de grootste bijdrage.  In boekjaar 2017 kwam 86% van de omzet uit advertenties.

Overigens maakt de volledige Google-divisie al jaren 99% van de groepsomzet uit. Niettemin is de andere divisie van Alphabet beslist niet oninteressant.

Die tweede divisie is Other Bets. Dit is eerder een wat experimentele divisie met verschillende nieuwe projecten die thans niet veel voorstellen, maar waaruit evengoed een activiteit of product kan groeien dat over enkele jaren wel van (groot) belang kan worden voor het bedrijf.

Enkele voorbeelden. Nest ontwikkelt en verkoopt slimme thermostaten, in- en outdoorcamera’s, deurbellen, alarmsystemen en rook- en CO2-melders. Producten die men met de smartphone kan bedienen en/of die gegevens naar de smartphone doorsturen.

Verily is een bedrijf dat zich richt op gezondheidszorg en waar technologie, data en gezondheid met elkaar zijn verweven. Een voorbeeld hier is de opvolging van de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten, die met een nieuwe toepassing de meting voortdurend uitvoert en de data automatisch doorstuurt.

Andere ‘bets’ zijn o.a. Waymo, dat inzet op zelfrijdende auto’s, en Calico, dat zich bezighoudt met de studie naar levensduur en naar technologieën en oplossingen zoekt om het leven te verlengen.

Kortom, het lijkt ons zelfs erg waarschijnlijk dat uit de Other Bets vroeg of laat een project groeit dat significant zal bijdragen aan de waardecreatie en groei van Alphabet. Momenteel is deze divisie echter nog stevig verlieslatend. Tegenover een operationele jaarwinst van 32,9 miljard dollar voor Google in 2017 stond een operationeel verlies van ruim 3,4 miljard voor Other Bets, op een verwaarloosbare omzet van 1,2 miljard.

Geografisch realiseert de groep Alphabet gemiddeld iets minder dan de helft van de omzet in zijn thuisland, de VS. De geografische omzetverdeling blijft al enkele jaren relatief stabiel.

Resultatenseizoen

Alerts

Gerelateerde analyses