BMW Pref.

BMW3

Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (kortweg BMW AG) werd in 1916 opgericht. Onder BMW AG zit de BMW Group. Dit bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt auto’s en motorfietsen.

Alle merken van de groep richten zich op het premiumsegment. Dit zijn auto’s van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce. Deze zitten onder Automotive, de afdeling die voor de groep de meeste omzet en winst oplevert.

De bromfietsen, de divisie Motorcycles, zijn enkel van het merk BMW en zijn van relatief weinig belang wegens de kleine omvang.

Daarnaast is er nog de belangrijke divisie Financial Services. Die omvat o.a. autoleasing, schuldfinanciering aan dealers en klanten en verzekeringsactiviteiten.

Twee verschillende aandelen

Er zijn gewone aandelen en preferente aandelen. Laatstgenoemde hebben geen stemrecht. Er staan ook maar 55 miljoen stuks uit, tegenover 602 miljoen gewone.

Beide elementen, plus een iets minder vlotte verhandelbaarheid, maken dat de preferente aandelen met een korting van 10 à 15% tegenover de gewone noteren. Geen van deze elementen vinden we echter een probleem. Integendeel zelfs: de preferente aandelen genieten een hoger dividendrendement.

We gaan er echter niet van uit dat de korting van de preferente aandelen tegenover de gewone aandelen zal verdwijnen; wellicht enkel bij een overname van BMW, wat ons onwaarschijnlijk lijkt.

We passen dus op onze waardebepaling een extra discount toe van 10%. Zo komt de faire waarde per preferent aandeel op 103 euro (114 euro x 0,90). We zouden niet meer dan 75% van die faire waarde betalen, waardoor onze aankooplimiet op 77 euro belandt.