British American Tobacco

BATS

British American Tobacco (kortweg BAT) werd opgericht in 1902 en is een van ’s werelds grootste tabaksbedrijven. In hoofdzaak produceert en verkoopt men sigaretten, met bekende merken zoals Dunhill, Kent, Lucky Strike, Rothmans, aangevuld met o.a. Vogue, Peter Stuyvesant, Benson & Hedges en State Express 555. Via het recent overgenomen Reynolds American zitten ook Newport, Camel en Pall Mall in de portefeuille.

Daarnaast verkoopt men roltabak, snus (een zakje met gestoomde tabak dat gebruikers in de mond houden) en sigaren.

Een derde, voorlopig nog kleine categorie producten, zijn de Next Generation Products (NGP), tabaksproducten van de volgende generatie. Dit betreft met name de zogeheten e-sigaretten of elektrische sigaretten (onder de categorie ‘Vapour’), waarvan Vipe een bekend merk van BAT is. Glo is een merknaam voor een nieuw soort sigaret die de tabak enkel opwarmt en niet verbrandt. Het is een zogenaamd ‘tobacco heating product’ (THP).

De meeste investeringen van de laatste jaren zijn in de NGP’s gebeurd. Sinds 2012 ging 2,5 miljard dollar van Reynolds en BAT naar de nieuwe producten onder ‘Vapour’ en THP. Die zorgden vorig jaar voor een omzet van 500 miljoen Britse pond (de munt waarin BAT rapporteert), een bedrag dat de groep ziet vertienvoudigen tegen 2022.