Bunzl

BNZL

Bunzl kent een ietwat ongewoon historisch verloop. Moritz Bunzl startte in 1854 een fourniturenbedrijfje in Bratislava. In 1883 verhuist de onderneming naar Wenen en wordt in de papierproductie actief. Vanwege de onrust in Centraal-Europa verhuist men in 1938 opnieuw, naar Londen. Bunzl plc wordt uiteindelijk in 1940 in Londen opgericht en noteert er sinds 1957 op de beurs.

Het bijzondere aan Bunzl is eigenlijk dat het een weinig bijzondere onderneming lijkt: het is een internationale distributeur (B2B – business-to-business) van een paar tienduizenden, alledaagse, maar noodzakelijke producten. Je zou kunnen stellen dat klanten niet zonder kunnen, terwijl ze er verder helemaal niet aan willen denken. Dit doet Bunzl in hun plaats en verzorgt als een totaalleverancier een one-stop-shop-dienst voor talloze producten.

Het zijn er erg veel, verspreid over zeven afzetmarkten. Foodservice (29% van de omzet in 2017) is de grootste divisie. Men distribueert enkel non-foodproducten, zoals verpakkingen voor voeding, wegwerptafelgerei, benodigdheden voor hotelgasten, schoonmaakproducten, veiligheidsproducten, enz. Deze worden geleverd aan hotels, restaurants, cateraars, voedingsverwerkingsbedrijven,…

Grocery (27%) levert producten die een toepassing vinden in supermarkten en buurtwinkels, maar er niet als dusdanig worden verkocht. Denk aan voedselverpakkingen, labels en schoonmaakproducten.

De klanten van Cleaning & hygiene (12%) zijn dan weer schoonmaak- en onderhoudsbedrijven en ondernemingen uit industriële en publieke sectoren. Zij kopen bij Bunzl schoonmaak- en hygiëneproducten, zoals chemicaliën en hygiënisch papier.

Safety (12%) omvat een uitgebreid gamma aan beschermingsmateriaal, zoals handschoenen, laarzen, veiligheidshelmen, oog- en oorbeschermingsproducten, die afzet vinden bij industriële en constructiebedrijven.

Retail (10%) is zeer vergelijkbaar met Grocery, maar de klanten zijn hier o.a. winkels, boetieks en grootwarenhuizen, die de verpakkingsproducten en het gamma schoonmaak- en hygiënische producten niet verkopen, maar zelf gebruiken.

Dan is er nog Healthcare (7%), dat talloze producten verkoopt aan ziekenhuizen, ouderlingentehuizen e.d., zoals handschoenen, mondmaskers, schorten, enz.

Other (3%), ten slotte, zijn zaken die niet onder de overige divisies vallen.

Bovenstaande opsomming is uiterst summier, maar ze geeft hopelijk toch een indruk van wat men verkoopt (véél…). Het bedrijf heeft ook een Nederlandstalige website, interessant voor wie meer details wenst: http://www.bunzl.nl/.

U begrijpt de noodzaak van al deze producten voor bedrijven en organisaties, maar zij gaan deze niet zelf produceren. Bunzl is hier een essentiële schakel tussen producenten (en men heeft ook eigen merken, bijna 20% van de omzet) en basisproducten enerzijds en de klant die ze nodig heeft anderzijds. Men koopt ze in, slaat ze op en distribueert ze.

Dit doet Bunzl wereldwijd. Hoewel het een Brits bedrijf is, komen de meeste inkomsten van buiten het thuisland.

Noord-Amerika is de belangrijkste afzetmarkt, met 59% van de omzet en 52% van de recurrente bedrijfswinst (REBIT). Daarna volgt continentaal Europa (incl. Turkije en Israël), met resp. 19% en 25%.

14% van zowel omzet als REBIT komt uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland en resp. 8 en 9% uit de rest van de wereld (met name Mexico, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland).

Bunzl is een distributeur en zulke bedrijven halen geen torenhoge winstmarges. Niettemin is een operationele winstmarge van gemiddeld 7% vrij goed. De nettowinstmarge bedraagt 4,6% en deze percentages laten overigens weinig schommelingen zien.

Het rendement op geïnvesteerd kapitaal bedraagt zo’n 16% (vóór belastingen), wat eveneens bevredigend is. Het rendement op eigen vermogen (ROE) schurkt tegen 30% aan en dat is een hoog cijfer.

De nettoschulden bedroegen op het einde van 2017 1,524 miljard Britse pond. Dat niveau bedroeg 2,3 keer de REBITDA (hoger dan normaal), in een jaar waarin men enkele wat grotere overnames deed en de schuldpositie daardoor steeg.

Het is van belang om de stabiliteit van de cashflows te benadrukken, waardoor de kans ons klein lijkt dat die plots zouden dalen en de schuldratio’s doen verslechteren. Het bedrijf genereert duurzaam positieve vrije cashflows, ruim 4% op de omzet.

Bunzl verhoogt het dividend al 25 jaar op rij met jaarlijks gemiddeld 10%. Ongeveer de helft van de winst wordt uitgekeerd.

Nog in 2017 bedroeg de omzet 8,6 miljard pond (+10% aan constante wisselkoersen), de recurrente operationele winst 589 miljoen (+6%) en de recurrente winst per aandeel (wpa) 119,4 pence (+7%).