doValue

DOV

doValue is het vroegere UniCredit Credit Management Bank, sinds 2015 afgesplitst van UniCredit en verkocht aan private equity reus Fortress. Die heeft het bedrijf opgekuist, een focus gegeven, en in 2017 naar de beurs gebracht.

doValue is de grootste Europese ‘non-performing loan collector’. Non-Performing Loans (NPL) zijn leningen die ooit zijn gegeven, maar die de schuldenaar intussen niet meer (volledig) kan terugbetalen. Dat kunnen leningen zijn aan bedrijven, maar ook aan consumenten.

Schuldeisers hebben dan 3 opties. Ze kunnen proberen om zelf achter de schuldenaar aan te gaan, en deze al dan niet via juridische weg te doen betalen. Een andere optie is om de lening met een fikse discount te verkopen. Er zijn dan gespecialiseerde fondsen die NPL opkopen en dan achter de schuldenaar aangaan. Een derde optie zit tussen beide in, en is waar doValue in gespecialiseerd is: de schuldeiser blijft eigenaar van de schuldclaim, maar laat een andere partij (in dit geval doValue) de schuld incasseren. Het voordeel hierbij is dat de eigenaar zijn NPL niet aan een fikse discount hoeft te verkopen, en zich ook niet bezig hoeft te houden met de collectie (waar het vaak niet gespecialiseerd in is).

doValue beheert vandaag een portfolio van om en bij de 150 miljard euro aan NPL voor zo’n 70 klanten. Het heeft zelf nagenoeg géén NPL in bezit, maar doet enkel de incasso.

  • Ticker: DOV
  • Beurs: Euronext Milaan
  • ISIN: IT0001044996