Dye & Durham

DND

Dye & Durham is een Canadese holding die investeert in software voor juristen. De strategie is eigenlijk zo simpel als dat ze effectief is:

  1. spoor software op die door >90% van de juristen in een bepaalde niche gebruikt wordt en cruciaal is voor hun bedrijfsprocessen
  2. koop ze over op basis van een redelijke koers/winstverhouding
  3. verlaag de kosten drastisch: schaal investeringen in R&D en customer support drastisch terug, bijvoorbeeld
  4. Verhoog de prijs van het product. Niet met een paar procent, maar tientallen – soms zelfs honderden procenten

Doordat de software zo cruciaal is, zullen de juristen niet snel overstappen op een inferieur product. Klanten zullen eerst morren, maar uiteindelijk toch de prijsverhogingen ophoesten.

En zo betaalt de investering zich al op een paar jaar meteen terug! De gemiddelde prijs die het betaalt na rekening te houden met de kostenbesparingen en prijsverhogingen is 5,4x de EBITDA… Voor cruciale software met een erg hoge mate van recurrente inkomsten én zowat de meest kapitaalkrachtige klandisie die er bestaat. Dat is een fractie van wat in de markt betaalt wordt voor dergelijke bedrijven.

De cashflows die deze investering dan opleveren, worden meteen weer gerecycleerd om nieuwe softwarepakketten op te kopen. Zo heeft DND sinds zijn IPO 3 jaar geleden al meer dan 10 overnames gedaan. Waarin het meer dan een miljard dollar in heeft geïnvesteerd. De onderneming is hierdoor uitgegroeid tot een gigantisch efficiënte machine. Het heeft meer dan 60,000 klanten verspreid over 3 continenten, die het bediend met amper 1500 personeelsleden.

  • Beurs: Toronto
  • Ticker: DND.TO
  • ISIN: CA2674881040