Facebook

FB

Facebook, Inc. werd in februari 2004 als “The Facebook” opgericht, door Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris Hughes en Eduardo Saverin. Het startte als een socialenetwerksite voor studenten van enkele Amerikaanse universiteiten. Zij konden een onlineprofiel aanmaken en zo in contact met elkaar treden/blijven.

Vervolgens werd het opengesteld voor steeds meer universiteiten en ook hogescholen, zowel binnen de VS als internationaal. Vanaf eind 2006 kon iedereen zich overal (m.u.v. o.a. China) op het sociale netwerk registreren.

Eenvoudig gesteld biedt het bedrijf gebruikers een gratis sociaal netwerk, waarop men teksten, dagboeken, foto’s en video’s kan posten. In ruil gebruikt Facebook de data om marketeers toe te laten via het platform de gebruikers van gerichte reclameboodschappen te voorzien (of ermee te bestoken, zo u wil) en daarmee genereert men inkomsten.

Naast Facebook bezit Facebook, Inc. ook het sociaal netwerk Instagram, overgenomen in 2012. De nadruk ligt hier op het delen van foto’s en video’s door de gebruikers.

Daarnaast bezit men twee berichtendiensten voor teksten, foto’s, video’s, spraakberichten en locatiebepalingen, Messenger en WhatsApp (overgenomen in 2014). Laatstgenoemde is voorlopig nog reclamevrij.

Met Oculus (overgenomen in 2014) heeft men virtual reality-technologie in huis, waarmee gebruikers zich in een interactieve omgeving kunnen verplaatsen om te trainen, te leren, spellen te spelen, te consumeren of met andere gebruikers in contact te komen.