Melexis

MELE

Melexis is een Belgische onderneming die sinds 1988 actief is, toen onder de naam Bulcke Hybrid. Stichter Fred Bulcke verkocht zijn bedrijf in 1994 aan Elex, waar Roland Duchâtelet en Rudi De Winter de plak zwaai(d)en. Beide heren zijn nog altijd verbonden aan Melexis en De Winters echtgenote, Françoise Chombar, is sinds 2011 CEO.

In 1997 bracht Elex een deel van Melexis naar de Easdaq-beurs, waar het in dollar noteerde. Die beurs bestaat ondertussen niet meer en de notering, in euro, werd overgebracht naar Euronext Brussel.

Melexis ontwerpt, ontwikkelt, test en verkoopt elektronica, zoals halfgeleiders, die vooral toepassing vinden in de automobielsector. De fabricage en de assemblage worden grotendeels uitbesteed aan het beursgenoteerde X-Fab. Melexis is een zogenaamde ‘fabless company’, een bedrijf zonder productiefabrieken.

Zowat 90% van de producten wordt dus aan de automobielsector verkocht, veruit de belangrijkste en meest bepalende markt voor Melexis. Daarnaast levert men o.a. aan andere industriële sectoren, domotica en ‘slimme toepassingen’ en de medisch sector.

Concreet gaat het om elektronica en halfgeleiders, zoals sensoren, actuatoren, draadloze communicatie en optische en infraroodelektronica. Die zorgen in een auto voor o.a. de regeling en controle van bandenspanning, airbags, ruitenwissers, koplampen, remmen, stuurbekrachtiging, airconditioning, snelheid, deuren enzovoort. In elke nieuwe auto zitten gemiddeld ongeveer tien producten van Melexis.

Er is al vele jaren een groei van de hoeveelheid elektronica in wagens en dit zal in de toekomst niet anders zijn. Het bedrijf kan dus terugvallen op een behoorlijke ‘tail wind’, wereldwijd. Hybride, elektrische en zelfrijdende auto’s worden steeds meer van elektronica voorzien en aan die trend is nog lang geen einde gekomen. Ook de trend naar minder vervuilende brandstofuitstoot biedt groeikansen voor Melexis.

Iets minder dan de helft van de omzet komt uit Azië en Oceanië, gevolgd door Europa, het Midden-Oosten en Afrika met zo’n 39%. Noord- en Latijns-Amerika zijn met 12% de kleinste geografische markten voor Melexis.

Belangrijk om op te merken is dat deze niche vrij hoge toetredingsbarrières heeft. Uiteraard is het wel een concurrentiële markt, en voor Melexis zijn de grootste concurrenten Infineon en STMicroelectronics. Maar autofabrikanten gaan niet zómaar in zee met een nieuwe speler; betrouwbare producten van een betrouwbare leverancier zijn zeer belangrijk en Melexis voldoet al jaren volop aan deze strenge eisen en onderhoudt uitstekende relaties met klanten.

Resultatenseizoen

Alerts