Real Matters

REAL

Real Matters is een online netwerk van vastgoed-schatter. De software wordt gebruikt door banken, om de waarde van vastgoed te laten schatten en op basis hiervan een hypothecair krediet te verstrekken. Van de ‘schatterspremie’ die door de ontlener betaald wordt, wordt een stuk doorgestort aan Real Matters en de rest aan de schatter die dankzij het platform in verbinding is gebracht met de bank.

Real Matters werkt hiervoor dus samen met schatters die zich aansluiten op het netwerk van Real Matters en een licentie hebben om de waarde van vastgoed te mogen schatten. Doordat Real Matters heel wat statistieken over de huizen & schatters bij houdt, is het voor de bank makkelijker om de juiste schatter het vastgoed te laten schatten. Dit verlaagt dan voor de bank de kans dat bij een default (lening die niet terugbetaald kan worden), de waarde van het onderpand plots veel minder lijkt te zijn dan initieel geschat – zoals in 2008.

Voor de bank is het dus belangrijk dat er véél schatters aangesloten zijn op Real Matters’ platform én dat Real Matters een goede indicatie kan geven welke schatter de juiste voor welk vastgoed is. Voor de schatters is het dan weer belangrijk dat er veel banken zijn aangesloten aan het platform, zodat ze meer werk toegespeeld zullen krijgen. Hierdoor zijn er aan Real Matters zeer sterke netwerk-effecten gekoppeld.

Dit betekent dat het moeilijk is om op te starten (je hebt immers weinig banken en weinig schatters), maar éénmaal de trein vertrokken is, ben je op weg naar marktdominantie.

  • Beurs: Toronto Stock Exchange
  • ISIN-code: CA75601Y1007
  • Ticker: REAL