Textainer Group Holdings

TGH

Textainer Group Holdings is geen scheepvaartbedrijf. Het is geen rederij die containers vervoert. Het is wel een bedrijf waar containerrederijen constant gebruik van maken. Het leaset namelijk de containers aan containerrederijen. En het is daar bijzonder goed in. Momenteel bestaat de containersector uit 50% eigen containers en 50% leasecontainers. Aangezien dit een bijzondere nichemarkt is met specialisatie op logistiek gebied, zien we deze verhouding niet snel wijzigen in het nadeel van de leasingmaatschappijen. 86% van de markt bestaat uit de top-5 bedrijven.

Textainer (opgericht in 1979) is na Triton (27% marktaandeel) de tweede grootste container-lessor in de wereld met een marktaandeel van 17%. Nummer 3, Florens, heeft 14% marktaandeel. Het is hiermee groot genoeg om schaalvoordeel te hebben, maar ook niet te groot om toch de nodige flexibiliteit te behouden in het beheer van zijn containervloot.

Met de enorme vraag naar containers de afgelopen jaren en het vooruitzicht van vele nieuwe containerschepen vanaf mid-2023, investeerde Textainer de afgelopen jaren enorm in de groei van zijn ‘containervloot’. Van 2 miljoen CEU in 2010 (51% eigenaar + 49% managed) naar bijna 5 miljoen CEU in Q2 2022 (94% eigenaar + 6% managed).

Gegevens aandeel:

  • Textainer Group Holdings
  • Beurs: NYSE
  • Ticker: TGH
  • ISIN-code: BMG8766E1093