Beleggen
Beleggen

Een aandeel kopen is makkelijk, maar kan je het aanhouden?

Joeri 27 september 2023

Om een aantrekkelijk rendement op de lange termijn te boeken is het selecteren van de juiste aandelen slechts een eerste stap. Veel belangrijker is het om winnende aandelen lang aan te houden, en daar gaat het veel te vaak mis bij beleggers. 

Stel, je koopt aandelen in januari 2007 voor $ 3,30 per stuk. Vijf jaar later is de stockprijs explosief gestegen, naar bijna $ 10,00 per aandeel. Hoe zou je je voelen over deze belegging? 

Om nog iets meer perspectief te geven, deze belegging is met meer dan 200% in waarde gestegen. Dat komt neer op zo’n 25% per jaar over deze periode. Een fantastisch rendement, waar iedere belegger zeer tevreden mee zal zijn. 

Maar het wordt nog beter. Tijdens deze periode verloor de S&P 500 bijna 13% van haar waarde. Dus je boekte niet alleen een prachtig rendement, je verpulverde ook nog eens de belangrijkste index. 

Nogmaals, hoe zou je je voelen over deze belegging?

Dit is namelijk niet het hele verhaal. We hebben slechts summiere informatie gegeven. Namelijk alleen het begin (de aankoopkoers) en het einde (de koers vijf jaar later). Maar daartussen was het een heftige rit. De koers ging namelijk van $ 3,30 per aandeel naar meer dan $ 42,00 per aandeel. Om vervolgens te crashen naar iets onder de $ 10,00 per aandeel. 

Beurskoers van 1 januari 2007 tot 1 januari 2012

Hoe voel je je nu over deze belegging? Misschien iets minder goed dan eerst. Misschien had je beter kunnen verkopen toen de aandelen boven de $ 42,00 stonden? 

Dat klinkt in eerste instantie slim, maar dan was je een vermogen misgelopen. 

Het echte geld zit in het wachten

Het voorbeeld dat we hier schetsen is namelijk echt gebeurd. Het betreft het aandeel Netflix (Nasdaq: NFLX) over de genoemde periode. Vandaag noteert de koers van Netflix net onder de $ 400 per aandeel. Zelfs wie op de piek van $ 42,00 per aandeel had verkocht, had dus een gigantisch rendement laten liggen. 

Beurskoers NFLX vanaf 1 januari 2007, periode van de vorige grafiek gemarkeerd

Sterker nog, zelfs wanneer je aan een koers van $ 42,00 had gekocht – het hoogste niveau in jaren – had je een monster rendement geboekt. 

Het historische koersverloop van Netflix toont aan dat het moeilijk is om een aandeel lang vast te houden. Zelfs wanneer het een enorme winnaar is. In theorie klinkt het gemakkelijk: koop een aandeel van een sterk bedrijf en houd het lang vast. 

In de praktijk is het echter veel moeilijker. Veel beleggers verliezen hun geduld, of worden aan het twijfelen gebracht door heftige koersuitslagen. Ze verkopen daarom hun aandelen voordat het volle potentieel bereikt wordt. 

Gaandeweg slaat de twijfel toe, en veel beleggers ondermijnen hun eigen rendement door veel te vroeg te verkopen. Dat kan komen door hebzucht, in het voorbeeld toen NFLX omhoog schoot naar $ 42,00 per aandeel. Of door angst, toen NFLX terugviel tot onder de $ 10,00 per aandeel. 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om te leren hoe je een winnaar lang aanhoudt. De eerste stap hierbij is focussen op de prestaties van het bedrijf, en niet de beurskoers. Denk aan wat Charlie Munger, de vice-voorzitter van Berkshire Hathaway zei:

“Het echte geld zit niet in het kopen of verkopen, maar in het wachten.”

Dit blog is een vrije vertaling van een artikel van Chin Hui Leong uit de Business Times.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.