Als waardebeleggers zijn we een groot voorstander van eenvoud. Een van de meest eenvoudige manieren om een aandeel te waarderen is de koerswinstverhouding. Hoewel deze ratio beperkingen kent, is het de basis geworden om waarderingen onderling met elkaar te vergelijken. Peter Lynch, zeer succesvol vermogensbeheerder, heeft twee varianten van de koerswinstverhouding ontwikkeld.
De koerswinstverhouding heeft namelijk een grote beperking: toekomstige groei speelt geen rol in het bepalen van de ratio. Stel dat er twee bedrijven zijn met de volgende eigenschappen:
Bedrijf A:
Bedrijf B:
Bedrijf A heeft dus een koerswinstverhouding van 20 keer, en bedrijf B van 12 keer. Het aandeel van bedrijf B lijkt dus veel aantrekkelijker. Maar stel dat Bedrijf A de winst met 20% per jaar groeit, en het Bedrijf B de winst met slechts 4% per jaar weet te verhogen. Voor langetermijnbeleggers is Bedrijf A dan misschien de betere koop, maar dat komt niet terug in de koerswinstverhouding.
Daarom ontwikkelde Lynch de PEG-ratio. Dit staat voor Price/Earnings to Growth. Hierbij wordt de koerswinstverhouding gedeeld door de verwachte toekomstige groei. Een ratio onder de 1,0 wordt gezien als value.
Bij bovenstaande bedrijven krijgt het aandeel van Bedrijf A een PEG van 1,0 (40 / 2 / 20). Bedrijf B krijgt een ratio van 3,0 (36 / 3 / 4). Wanneer we de groei meewegen is het aandeel van Bedrijf A dus aantrekkelijker gewaardeerd.
Uiteraard is dit geen exacte wetenschap, en moeten er veel meer factoren meewegen in een beslissing om een aandeel aan te kopen. Met de PEG-ratio is echter wel in een oogopslag duidelijk welk aandeel een aantrekkelijke verhouding tussen groei en waarde biedt.
Toch was Lynch niet helemaal tevreden met zijn PEG-ratio. Hij kwam er namelijk achter dat een specifieke categorie aandelen uitgesloten wordt met deze ratio, terwijl dat wel een aantrekkelijke beleggingscategorie kan zijn. Dat zijn de stabiele dividendaandelen. In de PEG-ratio heeft dividendrendement namelijk geen impact, terwijl het wel rendement voor de belegger biedt.
Daarvoor riep Lynch een nieuwe variant in het leven: de PEGY-ratio. Dit staat voor Price/Earnings to Growth and Yield. Hierbij wordt rekening gehouden met het dividendrendement, door het dividendrendement op te tellen bij de groeiverwachting. Ook in dit geval geldt dat een ratio onder de 1,0 een indicatie kan zijn van value.
Want stel dat Bedrijf A uit het voorbeeld een jonger bedrijf is, en geen dividend uitkeert. Dat is ook logisch, dit bedrijf bevindt zich nog in de groeifase en investeert vrije kasstroom in het genereren van zo veel mogelijk groei. De PEGY is voor dit bedrijf dus gelijk aan de PEG.
Stel dat het andere bedrijf volwassen is, wat we ook terugzien aan de gematigde groei. Dit bedrijf heeft niet meer zoveel groeikansen, en daarom keert het een deel van de winst uit aan beleggers. Het aandeel heeft daarom een dividendrendement van 5,0%.
Bedrijf B heeft hiermee een PEGY van 1,33 (36 / 3 / 9). Ineens is ook dit aandeel realistisch gewaardeerd, al is het op basis van de ratio’s nog niet zo aantrekkelijk als Bedrijf A.
Bij al deze ratio’s geldt dat ze het beste werken wanneer je soortgelijke bedrijven met elkaar vergelijkt. Wanneer je bedrijven uit dezelfde sector met een vergelijkbaar businessmodel naast elkaar legt, kunnen deze ratio’s een eerste indicatie geven welk aandeel aantrekkelijk is.
Disclaimer
Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.