Beurs
Beurs

Zo navigeer je door een bear market

Joeri 9 april 2020

Voor veel beleggers is het huidige beursklimaat een moeilijke periode. Er is veel onzekerheid en je ziet de waarde van je portfolio dalen. Een bear market kan gekke dingen met je doen. Dit is voor ons echter niet de eerste keer. Hierbij een aantal lessen die we trokken uit de dot-com bubble en de kredietcrisis. 

“Iedereen heeft een plan tot ze geraakt worden”. – Joseph Louis Barrow, wereldkampioen boksen 1937 – 1949

Aandelen kunnen ook dalen

Zoals altijd loopt de beurs voor op de economie en fundamentele cijfers. Wanneer je wacht op economisch herstel weet je zeker dat je de bodem op de beurs gemist hebt.

Tot die tijd zullen vrijwel alle koersen dalen. Die van defensieve aandelen als laatst en het minst. Wanneer speculatieve aandelen beter gaan presteren dan de markt zitten we in de buurt van de bodem.

Wacht op informatie

Als je je huiswerk goed gedaan had ging je deze bear market in met een portfolio van sterke en ondergewaardeerde bedrijven. Dan is dit niet het moment om overhaaste beslissingen te nemen.

Inmiddels komen managementteams met voorzichtige voorspellingen van de impact op hun business. Wacht die informatie af en trek op basis daarvan pas conclusies.

Geen reden tot paniek

Volledig uitstappen werkt alleen als je het heel vroeg doet, nu is het al veel te laat. Blijven zitten is nu dus de beste oplossing. Onthoud dat ook deze bear market zal eindigen.

Het loont om optimistisch te blijven voor de lange termijn. Onze economie heeft al veel ander leed te verduren gekregen, waaronder twee wereldoorlogen.

Uiteindelijk kwamen we er altijd sterker uit. We zullen deze crisis ook te boven komen.

Aandelen kopen

Dit is juist het moment om te kopen. Besteed bij je analyse extra aandacht aan de balans. Bedrijven met een hoge schuldenlast worden over het algemeen het hardst getroffen in een recessie.

Een eenvoudige manier om snel het kaf van het koren te scheiden is de verhouding tussen de totale schulden en de EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Ofwel, de operationele kasstroom).

Een maximale schuld van 3x EBITDA is een goed uitgangspunt voor de meeste sectoren.

Conclusie

Neem geen overhaaste beslissingen, bij twijfel is een afwachtende houding in deze meestal het beste. Gebruik deze lagere koersen om bedrijven met lage schulden en goede vooruitzichten aan je portfolio toe te voegen.

Tot nu toe heb je 100% van de slechtste beursdagen overleefd. Ook dit zal voorbij gaan.