Beurs
Beurs

Waarom beleggen in obligaties (belangrijk is)

Ronald 27 januari 2021

Als value jager zijn we volledig gefocust op de aandelenmarkt. De aandelenbeurzen zijn veel spannender/interessanter dan de obligatiemarkten. Toch doen beleggers er goed aan om ook obligaties in hun portefeuille op te nemen. Beleggen in obligaties? Daar zijn enkele zeer goede redenen voor.

Tenzij je het geld van je portefeuille enkele decennia aan de kant kan laten staan, is het beter om een blootstelling te hebben aan obligaties. Obligaties zorgen er immers voor dat de volatiliteit van je portefeuille daalt.

Het jaar 1931 was bijvoorbeeld het jaar waarin de aandelenmarkt het hardste daalde, een verlies van -43,1%. Wie 100% in aandelen zat, verloor bijna de helft van zijn kapitaal. Een 60% aandelen – 40% obligatie portefeuille verloor in dat jaar -26%.

Nog steeds geen pretje maar toch een pak beter.

Het verschil tussen aandelen en obligaties

Als aandeelhouder ben jij voor een deel mede-eigenaar van een bedrijf. Stel een bedrijf bestaat uit 100 aandelen, dan vertegenwoordigt ieder aandeel 1% van de winst/verlies. De aandelenmarkt is in feite een real-time veiling voor het verhandelen van aandelen. Via een dividend kan je delen in de winst.

Als obligatiehouder ben je geen mede-eigenaar van een bedrijf, maar geef jij het bedrijf geld in de vorm van een lening. In ruil daarvan ontvang je op regelmatige tijdstippen een vergoeding, de rente genaamd. Zolang het bedrijf voldoende geld heeft, ben je er zeker van dat je de tussentijdse rente ontvangt en krijg je jouw geld op vervaldag terug.

Aandelen er zijn voor kapitaalwinst en obligaties voor kapitaalbehoud

Obligaties zijn over het algemeen veel minder volatiel dan aandelen. De waarde van een obligatie kan ook dalen of stijgen naar gelang de evolutie van de rentevoet, maar zolang je de obligaties bijhoudt tot op vervaldag, maakt dat niet uit.

Het belang van obligaties

Obligaties zijn vooral nuttig wanneer de volatiliteit op de aandelenmarkten toeneemt. En aangezien we nooit op voorhand weten wanneer de volatiliteit terugkeert, kan je maar best op voorhand een pakketje obligaties in je portefeuille aanhouden.

Er zijn voornamelijk 3 goede redenen voor obligaties.

-1. Inkomen

Rentevoeten zijn historisch laag, spaargeld brengt zo goed als niets meer op of gaat in de toekomst vermoedelijk zelfs geld kosten. Obligaties met een hoger dan gemiddelde rentevoet kunnen hier soelaas brengen.

Het inkomen dat je ontvangt uit obligaties kan je gebruiken om nieuwe investeringen te doen. Wanneer beurskoersen bijvoorbeeld dalen, blijft het inkomen uit een obligatie hetzelfde. Wat interessant is, je zou zelfs via het inkomen goedkopere aandelen kunnen kopen.

-2. Bescherming van kapitaal

Afhankelijk van de kwaliteit van de obligatie-uitgever is er dus een bijna garantie dat je het ingelegde kapitaal terug krijgt. Voor een deel van je vermogen is return of capital belangrijker dan return on capital. Daar zijn obligaties heel nuttig voor.

Op die manier bieden obligaties ook een antwoord om het risicogehalte van je vermogen te verlagen. En dat brengt ons bij de laatste reden om obligaties te kopen.

-3. Diversificatie

Een goede portefeuille is goed gediversifieerd. Niet alleen tussen aandelen van verschillende categorieën of landen, maar ook tussen activaklasse: aandelen én obligaties.

Hoeveel obligaties moet u kopen?

Er is geen algemene regel hoeveel obligaties je moet kopen, maar algemeen wordt wel aangeraden om het risico van je portefeuille af te bouwen naarmate je ouder wordt. Ook zal je meer nut hebben aan inkomsten uit obligaties als je op pensioen bent, dan wanneer je nog jong bent.

Ook is dit voor iedereen persoonlijk en afhankelijk van de financiële situatie, het inkomen, de gezinssituatie, …

Dit is een overzicht van de verhoudingen die je kan overwegen:

  • Jonger dan 30: geen obligaties
  • 30-39 jaar: 10% obligaties
  • 40-49 jaar: 20% tot 30% obligaties
  • 50-59 jaar: 30% tot 50% obligaties
  • Vanaf 60 jaar: 50% of meer

Nogmaals, dit is een richtlijn en geen exacte wetenschap.

Hoeveel verdien je met obligaties?

Je kan verschillende soorten obligaties kopen. Overheden geven obligaties uit, net als bedrijven. Afhankelijk van het risico verbonden aan de tegenpartij is het rendement dat je krijgt hoog of laag. Het is dus belangrijk dat je het risico goed inschat. Je kan ook ETFs of fondsen kopen die in obligaties beleggen.

De rente is ook afhankelijk van de looptijd van de obligatie. Het risico is kleiner als het een obligatie is met een korte looptijd en groter als het een obligaties is met een lange looptijd.

Wie in individuele obligaties wil beleggen, kan dat via zijn broker. Of rechtstreeks via het bedrijf zelf wanneer deze promotie maakt voor hun obligatie-uitgifte.

Conclusie

Wanneer je – na grondig onderzoek – besluit om een obligatie te kopen en je krijgt op vervaldag je kapitaal terug, heb je geld verdiend. De rentevoeten van bedrijfsobligaties liggen vaak hoger dan de rente op een spaarrekening. Het loont dus zeker om te beleggen in obligaties.