Beurs
Beurs

Beleggen vergt een langetermijnvisie

Joeri 6 juli 2022

Er worden verschillende definities gehanteerd over wanneer er sprake is van een ‘bearmarket’. De meest voorkomende is dat we spreken van een berenmarkt wanneer een grote index meer dan -20% onder het hoogste niveau van de afgelopen 52 weken staat. Dat betekent dat vrijwel alle indexen (behalve de BEL 20) zich in een berenmarkt bevinden. Dat is echter geen reden tot paniek. 

Weinig beleggers kijken graag naar dalende beurskoersen. Terwijl iedere belegger weet dat dit bij het beleggen hoort, blijft het pijnlijk om in de praktijk mee te maken. In dit soort tijden is het belangrijk om uit te zoomen. 

Hier ziet u de grafiek van de S&P 500 over een lange periode, de laatste 100 jaar: 

Deze index is gemiddeld goed voor een rendement van 8% tot 10% per jaar. Er waren duidelijk periodes met een negatief rendement, maar in het grote geheel doen deze er eigenlijk niet toe. Simpelweg kopen, bijkopen en vasthouden was een prima strategie. 

Snelle stijging…

Recent veranderde er echter iets. Dit zijn de rendementen van de S&P 500 van de laatste drie kalenderjaren:

  • 2019: +31%
  • 2020: +18%
  • 2021: +29%

Hiermee kwam het jaarlijkse rendement over de laatste 10 jaar op +15% per jaar, ver boven het historische gemiddelde. Deze hoge rendementen werden dan ook niet veroorzaakt door hogere winsten van de bedrijven, maar door een hogere waardering van de aandelen.

Dit was niet houdbaar. 

… gevolgd door een daling

Veel beleggers verwachtte dan ook een terugval naar meer realistische waarderingen. Dat is precies wat we nu zien. Toch klagen veel beleggers, en zien we zelfs wat angst in de ogen van beleggers om ons heen. Dat is vreemd. De markt verwacht een correctie en raakt vervolgens in lichte paniek wanneer die correctie inderdaad komt. 

Dat is nergens voor nodig. De algemene beurs was ernstig overgewaardeerd, vooral veroorzaakt door een selecte groep groeiaandelen. Nu dit herstelt, doet dit even pijn. Maar op de lange termijn doet ook deze daling er niet echt meer toe. 

Conclusie

Beleggers moeten nu eenmaal om weten te gaan met dalende koersen op de korte termijn. Tenminste, als ze een hoog rendement willen boeken op de lange termijn

Wanneer u het in deze tijden moeilijk heeft: houd een portfolio van sterke bedrijven aan, kijk naar de langetermijngrafiek en ga vervolgens lekker genieten van het mooie weer. 

Dit hoort bij het beleggen, en langetermijnbeleggers komen hier sterker uit. 

Lees ook: