Educatie
Educatie

Minder verliezen = meer winnen

Ronald 17 september 2019

Forse dalingen kunnen veel schade aanrichten bij beleggers. Ze zien niet alleen hun kapitaal smelten als sneeuw voor de zon, ze verliezen ook vaak het vertrouwen in de aandelenmarkt. Zo verlies je dubbel. Je verliest kapitaal en je mist de uiteindelijke rit omhoog. Daarom dat het belangrijk is om je verliezen te beperken (dan word je niet emotioneel).

Warren Buffett heeft niet voor niets als eerste beleggingsregel, “Verlies geen geld'”. En als tweede regel: Vergeet nooit regel nummer 1″.

Echter, je verliezen beperken is het moeilijkste wat er is.

Warren Buffett is niet alleen een van de beste beleggers geworden door de juiste aandelen te kopen wanneer de beurzen stijgen, maar ook door zijn verliezen te beperken wanneer de beurzen dalen.

Waarom verliezen beperken?

Dat verliezen beperken belangrijk is, is makkelijk aan te tonen aan de hand van volgend voorbeeld:

  • Een verlies van 7% heeft een stijging van 7,50% nodig om het verlies goed te maken. Dat is een makkie.
  • Een verlies van 10% heeft een stijging van 11% nodig om het verlies goed te maken. Dat is meestal niet zo een probleem.
  • Een verlies van 20% heeft al een stijging van 25% nodig om het verlies goed te maken. Dat is al moeilijker.
  • Een verlies van 30% heeft een stijging van 43% nodig om het verlies goed te maken. Niet gemakkelijk.
  • Een verlies van 40% heeft een stijging van 67% nodig om het verlies goed te maken. Dat is vaak al een groot probleem.
  • En wie het verlies laat oplopen tot 50%, zal een stijging van 100% nodig hebben om terug break-even te staan. Dat is allerminst eenvoudig.

Traag omhoog, maar snel naar beneden

Wie een beetje bekend is met de grillen van de aandelenmarkt, die weet dat stierenmarkten langzaam omhoog kruipen terwijl berenmarkten snel en doortastend lager gaan. Waar een stierenmarkt vaak 5 tot 7 jaar of meer kan duren, duren berenmarkten vaak maar 1 à 2 jaar. Maar in die korte periode kan het wel alle voorgaande winsten laten verdwijnen.

Wanneer je als belegger 5 jaar op rij een rendement behaalt van 15%, doe je een fantastische zaak. Maar een crashjaar met een daling van 50% wist al die winst in een keer uit.

Wie bijvoorbeeld 9 jaar op rij 10% winst boekt, verliest ook alle winst bij een daling van 57% zoals in de berenmarkt van 2007-2009.

Als je graag geld wil verdienen in alle markten, dan raden we je aan om onze gratis gids “De Beurs Breker” te lezen. Download deze gids hier.

Je verliezen beperken is dus ontzettend belangrijk. Echter, wanneer alles goed gaat, denken beleggers daar niet aan. Het is pas achteraf dat ze moeten vaststellen dat ze de controle over hun portefeuille hebben verloren.

Beleggers worden hebberig op het moment dat prijzen duur zijn terwijl een beursgoeroe als Warren Buffett hebberig wordt op het moment dat prijzen net goedkoop zijn.

Hoe hoger de waarderingen worden, hoe dieper de correctie zal zijn. En juist op die momenten zijn de meeste beleggers bezig met het rendement van hun kapitaal, in plaats van het behoud van hun kapitaal.

Hoe de beursindex verslaan

Beleggers hebben meestal de neiging om de indexen te willen verslaan. Ze voelen zich graag een superieure belegger die beter doet dan de AEX, Bel-20, DAX of S&P500. Het is hun maatstaf van succes … of falen.

Echter, de aandelenmarkt verslaan wordt veel makkelijker wanneer je in eerste plaats je verliezen weet te beperken.

Bovenstaande grafiek geeft weer hoe je kan winnen door zo weinig mogelijk te verliezen.

Rechts bovenaan zie je 100% staan. Dat wil zeggen dat wanneer je 100% van de daling van een index volgt, je ook 100% van de stijging van de index moet volgen om minstens even goed te doen als de index.

Wanneer je als belegger de index wilt verslaan, moet je er dus gewoon voor zorgen dat je minder dan 100% de daling volgt.

Helemaal links onderaan zie je dat een belegger die alle verliezen van een index kan vermijden, zijn portefeuille met slechts 26% moet doen stijgen om evengoed te doen als 100% van de indexstijging. (Lees dit gerust even een paar keer zodat het duidelijk wordt, dit is niet eenvoudig maar wel belangrijk)

Natuurlijk is het onmogelijk om tijdens een daling van de aandelenmarkt 0% van de daling mee te maken. Daarvoor moet je al exact op de top volledig in cash gaan. Het is een droom van veel beleggers, maar daar blijft het dan ook bij.

Conclusie

Maar wie naar het midden van de grafiek kijkt, ziet ook dat wanneer je slechts 40% van de daling meemaakt, je maar 55% van de stijging moet volgen om eenzelfde resultaat te behalen als de index. Met andere woorden, wie de daling kan beperken tot 40% en beter doet dan 55% van de stijging, verslaat de aandelenmarkt.

De beste manier om de aandelenmarkt te verslaan, is dus door je verlies te beperken. Iedereen kan geld verdienen wanneer aandelenmarkten stijgen, maar weinigen kunnen hun verlies beperken wanneer de markt daalt. En juist daar ligt de sleutel tot succes.