Aandelen
Aandelen

Berkshire Hathaway koopt aandelen Barrick Gold

Joeri 26 augustus 2020

Warren Buffett, de CEO van Berkshire Hathaway (BRK.A BRK.B) heeft zich in het verleden regelmatig negatief uitgelaten over beleggen in goud. Toch heeft Berkshire recent aandelen in goudmijnbedrijf Barrick Gold (GOLD) gekocht. Is er iets veranderd aan zijn visie?

Op het eerste gezicht lijkt deze aankoop haaks te staan op het beleggingsbeleid van Berkshire Hathaway. Ondanks dat beleggers deze aankoop niet aan zagen komen past het toch in zijn straatje. We noemen drie redenen. 

Een goudmijn is een bedrijf, geen grondstof

De kritiek van Buffett op het beleggen in goud ging altijd over het handelen in het edelmetaal zelf. Hij schreef hierover in zijn brief aan de aandeelhouders van 2011. In die brief legt hij uit hoe je al het goud ter wereld – toen 170.000 ton – kan kopen voor $ 9,6 biljoen.

Voor hetzelfde bedrag kun je het volgende aanschaffen:

  • al het akkerland in de VS, én;
  • 16 keer ExxonMobil, én;
  • dan houd je nog $ 1 biljoen cash over. 

De landbouwgrond en de 16 fictieve Exxonmobil’s keren ieder jaar enorme dividenden uit. Terwijl het blok goud van 170.000 ton nog steeds hetzelfde blok goud is. 

Barrick Gold is een mijnbouwbedrijf en dus, in tegenstelling tot goud zelf, een productieve activa. De afgelopen anderhalf jaar is Barrick Gold enorm winstgevend geweest, mede door de gestegen goudprijs. 

Relatief voordelig geprijsd

Buffett koopt aandelen wanneer ze aantrekkelijk gewaardeerd zijn, en dat ging in dit geval ook op voor Barrick Gold. Berkshire heeft ongeveer 10 keer de winst over de afgelopen 12 maanden betaald. Een goede prijs, zeker wanneer je bedenkt dat de mijnen vanwege Covid-19 het laatste kwartaal niet optimaal produceerden. 

De winst van een goudmijn, en dus ook die van Barrick, is sterk afhankelijk van de goudprijs. Maar Barrick is een goed gerunde operatie, die ook met een lage goudprijs cashflow positief blijft. Met een hoge goudprijs zijn ze enorm winstgevend, dit zien we dan ook aan de koers van het aandeel over het afgelopen half jaar. 

Dividend

Het is geen geheim dat Warren Buffett houdt van bedrijven die hem cashflow opleveren. Ook op dit gebied past Barrick goed bij Berkshire. Ondanks dat het huidige dividendrendement slechts 0,9% bedraagt. Barrick keert namelijk een groot deel van de winst uit in goede tijden. Deze maand hebben ze het dividend nog eens 14% verhoogd. Dit was de derde verhoging van het dividend in het afgelopen jaar. Wat de uitkering op jaarbasis in een jaar tijd verdubbeld heeft. Het dividend wordt waarschijnlijk nog verder verhoogd wanneer Barrick langer kan profiteren van een hoge goudprijs. 

Conclusie

Barrick en Buffett passen beter bij elkaar dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Barrick is een van de grootste spelers in de goudmijnindustrie en is goed gepositioneerd om de komende tijd te profiteren van een hoge goudprijs. Een groot deel van de winst zal uitgekeerd worden in de vorm van dividend. 

Auteur is long BRK.B