Beleggen
Beleggen

Berkshire koopt … Kannibalen

Ronald 15 januari 2024

De afgelopen jaren heeft Value Jagers zich gespecialiseerd in het vinden van de beste ondergewaardeerde aandelen. Een beproefde strategie, geïnspireerd door superbeleggers zoals Warren Buffett, Mohnish Pabrai en Charlie Munger.

‘Ondergewaardeerde aandelen’ is echter een zeer brede categorie, en daarom hebben we het onderverdeeld in verschillende categorieën.

Hierdoor kunnen de analisten zich per rapport verder specialiseren in hun niche, en is er voor iedere abonnee wat wils.

Een van die subcategorieën zijn de Kannibalen van de beurs. Een strategie die zich richt op ondergewaardeerde aandelen die het bedrijf zelf ook koopt.

Dan bedoelen we niet een klein aandeleninkoopprogramma dat de verwatering nauwelijks tegen gaat. Het gaat om bedrijven die constant en in hoog tempo hun aandelen van de beurs halen.

Dit is een strategie waar de eerder genoemde superbeleggers groot mee zijn geworden.

Toch lees je er weinig over. Het is een niche die op de beurs nog te vaak over het hoofd wordt gezien.

Berkshire koopt al decennialang Kannibalen

Maar wie bijvoorbeeld naar de grootste aandelenposities van Berkshire Hathaway kijkt, ziet direct het patroon. Buffett koopt de Kannibalen van de beurs!

In de top 10 grootste aandelenposities (wat meer dan 90% van het aandelenportfolio van Berkshire bepaalt) vinden we bijvoorbeeld:

  • Apple: uitstaande aandelen 39% verlaagd in circa 10 jaar
  • Bank of America: uitstaande aandelen 30% verlaagd in 10 jaar
  • American Express: uitstaande aandelen met 38% verlaagd sinds 2011
  • Moody’s: uitstaande aandelen met 23% verlaagd sinds 2010
  • DaVita: uitstaande aandelen met 56% verlaagd sinds 2015
  • HP: uitstaande aandelen met 59% verlaagd sinds 2010

Het terugdringen van het aantal uitstaande aandelen heeft bij deze bedrijven voor een constante groei in de cijfers per aandeel, en hiermee een hogere beurskoers, gezorgd.

Buffett hoef je natuurlijk niets te vertellen over de beste kansen op de beurs. Kannibalen zijn een van de meest lucratieve categorieën.

Top 10 posities Berkshire, Kannibalen onderstreept

Kannibalen vs S&P 500

We kwamen onlangs een wat ouder onderzoek van Forbes tegen wat dit nog eens onderstreept. Zij vergeleken het rendement van de S&P 500 van 1992 tot en met 2016 met Kannibalen.

Hiervoor werden op basis van vaste regels ieder jaar vijf Kannibalen geselecteerd. Zelfs met deze simpele selectie van vijf aandelen is het resultaat verbluffend.

Over deze periode boekte de S&P 500 jaarlijks een rendement van +9,2%. De Kannibalen behaalden echter een rendement van +15,5%.

Een eenmalige investering van $ 10.000 in de S&P 500 groeide uit tot ruim $ 90.000.

Een eenmalige investering in de Kannibalen groeide echter uit tot bijna:

$ 365.000

Een enorm verschil in slechts 25 jaar.

Maar dat is niet het enige opvallende in deze data. Ondanks de enorme concentratie presteerden de Kannibalen vooral in slechte tijden veel beter. Je ziet het al een beetje in onderstaande grafiek van de rendementen.

Kannibalen verslaan de S&P 500 met overtuiging

Beter in goede en slechte tijden

Kijk maar naar de periode 2007 – 2009, een van de zwaarste periodes voor beleggers sinds de depressie van de jaren 30. De S&P 500 boekten de volgende rendementen per kalenderjaar:

  • 2007: +5,5%
  • 2008: -37,0%
  • 2009: +26,5%

Hiermee zagen beleggers over deze periode hun investering met -16% dalen.

Voor de Kannibalen was 2008 ook een zwaar jaar, maar een stuk minder slecht. Bovendien maakten de jaren eromheen dit ene slechte jaar meer dan goed:

  • 2007: +37,9%
  • 2008: -26,4%
  • 2009: +30,1%

Beleggers in Kannibalen gingen er in deze periode juist +33% op vooruit.

De aandelen bieden betere bescherming in slechte tijden, omdat de bedrijven bij een dalende koers veel meer eigen aandelen inkopen. Dat ondersteunt de beurskoers.

Vervolgens zijn er veel minder aandelen beschikbaar in goede tijden, wat voor explosieve rendementen kan zorgen. Ook dat zien we terug in het onderzoek van Forbes.

Zo was 1995 in de periode van het onderzoek het allerbeste jaar voor de S&P, met een plus van 37,6%.

Terwijl dat soort rendementen voor de Kannibalen heel normaal waren:

  • 1997: +53,4%
  • 2002: +51,8%
  • 2003: +67,7%
  • 2004: +46,6%
  • 2007: +37,9%
  • 2012: +38,5%
  • 2013: +44,4%

Een hele lijst met jaren die beter waren dan het beste jaar van de S&P 500!

Door te beleggen in Kannibalen heb je dus betere bescherming in moeilijke beursjaren én een hoger rendement in goede tijden.

Daarom houden de superbeleggers, en onze analisten, zo van de Kannibalen van de beurs.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.