Beleggen
Beleggen

Zou u beter beleggen met een glazen bol?

Joeri 22 oktober 2024

Bij Value Jagers richten we ons op het beleggen voor de langere termijn. We houden posities over het algemeen meer dan een jaar aan, en vaak meerdere jaren. Daarbij kiezen we er bewust voor om te investeren in individuele bedrijven. We laten ons daarbij nauwelijks leiden door macro-economische trends, omdat die simpelweg heel moeilijk te voorspellen zijn. Sterke bedrijven komen op de lange termijn vaak toch als winnaars uit de bus, ongeacht de economische omstandigheden.

Een recent, grappig onderzoek onderstreept dit. In november 2023 voerde Elm Wealth een experiment uit met 118 recent afgestudeerden in de financiële sector. Deze groep wist vooraf alleen dat ze kans maakten op maximaal $ 100.

Het experiment, ‘The Crystal Ball Challenge’ (De Glazen Bol Uitdaging), gaf elke deelnemer $ 50 startkapitaal, met de optie om een hefboom van maximaal 50 keer te gebruiken. Ze zouden hun eindbedrag krijgen, met een maximum van $ 100 per persoon.

De deelnemers konden kiezen om te beleggen in de S&P 500 of in Amerikaanse 30-jarige staatsobligaties. Ze mochten 15 keer handelen op basis van de voorpagina’s van de Wall Street Journal, met elk een willekeurige dag. De 15 voorpagina’s waren verspreid, ze kregen er één per jaar over de periode 2008 tot en met 2022. Belangrijk detail: eventuele beurskoersen en rentestanden waren onleesbaar gemaakt.

Hier komt de twist: ze mochten hun transacties baseren op toekomstig nieuws! Wanneer ze bijvoorbeeld de voorpagina van een woensdag kregen te zien, mochten ze handelen tegen de slotkoersen van de maandag ervoor, en werd hun positie automatisch gesloten tegen de slotkoers van de donderdag erna.

Met deze voorkennis konden ze dus zogenaamd “perfect” inspelen op het nieuws. De grote vraag was: kun je succesvol daytraden als je het belangrijkste economische nieuws en beursnieuws al weet?

Handelen met voorkennis

Het antwoord: nee. Verrassend genoeg maakte de helft van de deelnemers verlies. Eén op de zes verloor zelfs zijn gehele investering en eindigde met $ 0,00 aan kapitaal. Het gemiddelde eindbedrag was $ 51,62, voor een schamele winst van 3,2%. Dat is statistisch gezien niet significant. Bovendien werd er voor deze trades geen transactiekosten of spread gerekend.

Het resultaat lijkt volledige willekeur

De groep deed in totaal zo’n 2.000 transacties, waarbij ze in slechts 51,5% van de gevallen de juiste marktbeweging voorspelden. Dit terwijl ze het belangrijkste nieuws dus al kenden!

Deze uitkomst verbaast ons niet. Macro-economische ontwikkelingen zijn moeilijk te voorspellen, en de markt reageert er vaak op onverwachte manieren op. Dit experiment toont aan dat zelfs met voorkennis het bijna onmogelijk is om beurskoersen goed te voorspellen.

Althans, beurskoersen van dag tot dag zijn vrijwel onmogelijk te voorspellen. Voor de lange termijn geldt dat niet. Wie bijvoorbeeld simpelweg $ 50 had geïnvesteerd in de S&P 500 op 1 januari 2008 zag dit in dezelfde periode uitgroeien tot $ 132. Zonder zich bezig te hoeven houden met al het voorpaginanieuws. 

Daarom blijven we trouw aan onze bewezen strategie: investeer in sterke bedrijven tegen een korting op hun intrinsieke waarde. Als het bedrijf goed blijft presteren, zal de markt deze korting op termijn rechtzetten, wat resulteert in een mooi rendement. Wat de beurs of economie in de tussentijd doet, maakt daarbij niet uit. Het is misschien minder spannend dan dagelijks handelen, maar het werkt wel.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.