Educatie
Educatie

Het verschil tussen amateurs en professionals

Joeri 6 maart 2020

Hoe komt het dat sommige mensen enorm succesvol zijn maar dat de meeste van ons moeite hebben om hun doelen te bereiken? Het antwoord is waarschijnlijk ingewikkeld en veelzijdig. Eén aspect is echter duidelijk: de mindset. De meeste van ons hebben de mentaliteit van een amateur, de succesvolle medemens heeft de mentaliteit van een professional.

 Er zijn veel verschillen in de denkpatronen tussen amateurs en professionals.

We noemen er 9:

  1. Amateurs stoppen wanneer ze iets bereikt hebben. Professionals begrijpen dat de eerste prestatie slechts het begin is.
  2. Amateurs hebben een doel, professionals hebben een proces.
  3. Amateurs denken dat ze overal goed in zijn. Professionals kennen hun competenties.
  4. Amateurs vatten feedback en coaching vaak op als kritiek. Professionals kennen hun zwakke punten en zoeken naar opbouwende kritiek om te verbeteren.
  5. Amateurs geven op wanneer de eerste problemen zich aandoen. Professionals zien falen als een onderdeel van het pad naar groei en succes.
  6. Amateurs richten zich op de korte termijn. Professionals richten zich op de lange termijn.
  7. Amateurs nemen het liefst beslissingen als groep, zodat er niemand verantwoordelijk is als er dingen mis gaan. Professionals nemen beslissingen als individu en nemen hun verantwoordelijkheid.
  8. Amateurs denken dat ze zelf meestal het beste idee hebben. Professionals weten dat die kans erg klein is.
  9. Amateurs zien meningsverschillen als bedreigingen. Voor professionals zijn het kansen om te leren.

Conclusie

Er zijn nog veel andere verschillen maar we zien de twee hoofdzaken: angst en realiteit. Amateurs geloven dat de wereld werkt zoals zij willen. Professionals realiseren zich dat ze moeten werken met de buitenwereld die ze aantreffen.

Amateurs zijn vaak bang om kwetsbaar en eerlijk te zijn. Professionals weten dat ze vrijwel alles kunnen overwinnen.

Dit geeft mooie stof tot nadenken. Wanneer gedraag jij je als een amateur in plaats van een professional? Wat houdt je tegen om je op te stellen als een professional?

Wil jij ook een beurscrash verslaan? Klik op deze link.