Beurs
Beurs

Belangrijkste lessen uit Black Monday

Ronald 19 oktober 2019

Maandag 19 oktober 1987 staat bij de meeste beleggers in het geheugen gegrift als Black Monday. Op die bewuste maandag daalde de Dow Jones maar liefst 22,61%. Een van de grootste dalingen op de beurs ooit op een dag. Black Monday was niet alleen een historische dag, het heeft ons ook veel geleerd.

Een beurscrash komt bijna nooit letterlijk uit de lucht gevallen. Er zijn altijd redenen. Toch is het moeilijk om te voorspellen wat de exacte reden zal zijn dat een beurscrash triggert. Vaak is het een combinatie van factoren. En dat in combinatie met hoge waarderingen of irrationeel gedrag van beleggers.

Black Monday krant

Het verlies van vertrouwen zorgt ervoor dat een daling kan versnellen. Nog meer belegger schieten in paniek en de beurscrash verspreidt zich sneller dan het openen van je online effectenrekening. Emoties nemen de bovenhand en alles escaleert.

Dit zijn de momenten dat je als belegger bij de les moeten blijven. Dit zijn namelijk de momenten waar je gouden zaakjes kan doen.

Enkele feiten over beurscorrecties

Het allerbelangrijkste dat beleggers moeten onthouden over een correctie op de beurs: het is normaal. Kalm blijven, geduld en rationeel denken is de boodschap.

Wie een correctie eerder ziet als een vriend, kan er zelfs enorm veel voordeel uit halen. Wie bijvoorbeeld eind december ‘18 verkocht toen de Amerikaanse beurs zijn zwakste decembermaand in decennia kende, miste de rally van 2019 volledig.

Natuurlijk wordt niet iedere correctie van -20% gevolgd door een V-rally van +/- 20%. Daarom dat je de volgende historische gegevens in het achterhoofd moet houden.

  • Een correctie tussen -10% en -20% komt gemiddeld 1 keer PER JAAR voor. Gemiddeld bedraagt de daling -13,5% en duurt het gemiddeld 2 à 3 maanden.
  • Slechts 20% van alle correcties monden uit in een berenmarkt (> 20% verlies). Met andere woorden, in 80% van de gevallen blijft het bij een correctie. Zo’n onvervalste berenmarkt kom je gemiddeld 1 à 2 keer per decennium tegen.
  • De laatste 70 jaar kende Wall Street slechts 14 echte berenmarkten die gemiddeld een jaar duurden en nooit langer dan 2 jaar.
  • In 12 van de laatste 20 keer (60% van de tijd) dat er een daling was van meer dan -10%, eindigde het beursjaar nog positief.

geschiedenis beursdalingen waaronder Black Mondayt

Hoe overleef je een nieuwe Black Monday

Beurzen zijn per definitie volatiel. Daar moet je tegen kunnen als je wil beleggen. 95% van de tijd staat een aandeel niet op zijn all-time high. De kans dat je met je aandeel in het rood staat, is dus groter dan dat je in het groen staat.

Je mag vooral niet vergeten dat iedere daling een correctie wordt. En dat iedere correctie uitmondt in een berenmarkt. Niet iedere groeivertraging wordt een recessie. En niet iedere recessie wordt een financiële crisis.

Om aan de verleiding te weerstaan om op het verkeerde moment te verkopen, kan je de volgende dingen doen:

  • Diversifieer: zorg voor een goede balans tussen risico, tijdshorizon en jouw objectieven
  • Investeer voor de lange termijn
  • Blijf beleggen, ook in moeilijke tijden. Koop extra aandelen van kwalitatieve bedrijven tijdens een beurscrash
  • Voldoende cash achter de hand houden. Je weet nooit welke opportuniteiten je pad nog kruisen
  • Laat je geen angst aanpraten door de media. Consulteert specialisten (zoals Value Jagers)

Leer een beurscrash omarmen. Black Monday was een enorme opportuniteit voor beleggers die alles op een rijtje hadden.

Het is niet voor niets dat iemand als Warren Buffett enorme hoeveelheden cash cumuleert terwijl de beurzen naar nieuwe topniveaus stijgen. Om dat geld in te zetten op het moment dat iedereen gaat lopen.

✅ Ontsnap aan de volgende beurscrash met 4 spotgoedkope aandelen [GRATIS Gids]