Beurs
Beurs

Beursjaar 2024 volgens Morgan Stanley

Joeri 1 december 2023

Nu 2023 langzaamaan op haar einde loopt, is het tijd om vooruit te blikken naar 2024. Het was een bewogen beursjaar, en we verwachten voor 2024 ook genoeg spanning. Beleggers zullen voorzichtig te werk moeten gaan. Het monetaire beleid zal bijvoorbeeld een belangrijke factor blijven. 

Onlangs presenteerde Morgan Stanley een rapport met verwachtingen voor 2024.  Ze zijn niet erg positief over de grote indexen, maar zien toch een aantal specifieke lichtpuntjes. We geven de hoofdpunten.

Beleggen voor inkomen

Morgan Stanley ziet kansen bij vastrentende waarden, zoals overheidsobligaties en ander schuldpapier. Obligaties van hoge kwaliteit bieden nu een aantrekkelijke rentevergoeding, en de risico/rendementsverhouding is interessant.

Japanse aandelen

De Japanse beleidsmakers hanteren een andere strategie dan veel andere landen. Ze houden de beleidsrente laag om de economische groei te bevorderen. Hier kan de aandelenmarkt in 2024 van profiteren. 

Amerikaanse aandelen

De afgelopen twee jaar waren de vooruitzichten voor aandelen in de VS somberder dan waar ook ter wereld. In 2024 zal er echter anders uitzien, aangezien Amerikaanse aandelen betere resultaten zouden moeten boeken dan Europese aandelen of aandelen uit opkomende markten.

Dit komt onder andere doordat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) een fase verder is met haar renteverhogingen en het bedwingen van de inflatie. 

Morgan Stanley geeft binnen de Amerikaanse aandelen de voorkeur aan industriële sectoren en gezondheidszorg. 

Verwachtingen van MS: alleen Japan (TOPIX) springt er positief uit

Opkomende markten

De matige groei van China zal de beursprestaties van de groep opkomende markten drukken. Daarbij vormen de oplopende schulden in China een extra risico voor haar economie. 

Aan de andere kant is Morgan Stanley positief over Mexico en India. Mexico profiteert komend jaar waarschijnlijk van de ‘nearshoring’ trend; de VS wil meer productie dichter bij huis in plaats van in Azië. India groeit, zeker in verhouding met andere opkomende landen, bovengemiddeld sterk. 

Grondstoffen

Ondanks de geopolitieke spanningen verwacht Morgan Stanley een relatief vlakke olieprijs, en ze noemen goud zelfs overgewaardeerd. Koper zou kunnen verrassen, maar dat is vooral afhankelijk van de vraag vanuit China. 

Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen dat de beurs lijkt uit te gaan van ‘een zachte landing’. Dus dat de Centrale Banken de inflatie succesvol afremmen, zonder een economische recessie te veroorzaken. Dat optimisme betekent dat er op korte termijn niet veel ruimte is voor verdere expansie in de waardering van aandelen. 

In de meeste regio’s koelt de inflatie weliswaar af, maar is deze nog steeds te hoog. In combinatie met de vertragende groei spelen de Centrale Bankiers een moeilijk spel. Er is zowel bij het bedwingen van de inflatie, als op de beurs, weinig ruimte voor tegenslagen. 

Maar er zijn altijd kansen op de beurs. In 2024 zullen deze alleen niet voor het oprapen liggen. Er zijn veel factoren die impact hebben op beurskoersen, en in deze omstandigheden is het belangrijk om deze goed in de gaten te houden. Daarbij leert de geschiedenis dat de sterkste bedrijven juist profiteren van moeilijke omstandigheden. Het is zaak daar nu juist posities in te nemen. 

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.