Beurs
Beurs

Beurzen hoger vanwege mogelijk vaccin

Joeri 12 november 2020

Maandag schoten de beurzen hoger. Dat had twee oorzaken. Ten eerst het nieuws dat Biden (hoogstwaarschijnlijk) de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Ten tweede het bericht dat het door BioNTech (BNTX) en Pfizer (PFE) ontwikkelde vaccin erg effectief lijkt. Op dat laatste richten we ons in dit blog. 

Sinds het Coronavirus aan het begin van het jaar de kop opstak, kijkt de hele wereld uit naar een oplossing. Iedereen wacht op het signaal dat we weer terug kunnen ‘naar normaal’. Dat geldt ook voor beleggers.

Afgelopen maandag kwam Pfizer met goed nieuws over het in ontwikkeling zijnde vaccin tegen COVID-19. Beleggers zien hierin het goede nieuws waarop ze al ruim een half jaar wachten. 

Dat bericht stuwde de indexen hoger. De BEL20 steeg maar liefst 6,3% en de AEX tegen de 4%. Het is de vraag of dit wel terecht is, misschien lopen beleggers wat op de muziek vooruit. 

Het goede nieuws

De studie van Pfizer en BioNTech bevindt zich in de derde fase van het onderzoek. Er wordt grootschalig getest op proefpersonen. De resultaten hiervan zijn dus zeer positief. Het vaccin blijkt voor meer dan 90% effectief te zijn in het voorkomen van COVID-19. 

Er doen meer dan 43.000 proefpersonen mee aan deze studie. Van deze groep heeft circa 39.000 mensen een tweede inenting gehad. Bij vergelijking tussen de groep die het vaccin heeft gehad en de groep die het placebo heeft ontvangen blijkt dat de kans op het oplopen van het virus vele malen kleiner is bij de gevaccineerde personen. 

De CEO van Pfizer, Albert Bourla, zei:

Vandaag is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid. Er is een kritieke mijlpaal bereikt in ons vaccinatie ontwikkelingsprogramma, op een moment dat de wereld dat het hardst nodig heeft.

Terug naar ‘normaal’

Wanneer we kijken naar de beurskoersen valt iets op. Het zijn vooral de sectoren die hard geraakt zijn door de lockdowns waar de koersen enorm stijgen. Bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, bioscopen, exploitanten van cruisemaatschappijen en restaurantketens. Beleggers lopen vooruit op de terugkeer naar de oude situatie. Er is immers licht aan het eind van de tunnel. 

De vraag is echter hoe lang de lockdowns nog duren. Zelfs wanneer het vaccin goedgekeurd wordt zal het nog een poos duren voordat grote groepen wereldwijd zijn ingeënt. 

Wij zijn bang dat het tot die tijd bij de huidige situatie blijft. Sommige sectoren blijven voorlopig afhankelijk van overheidssteun. Steun waarvan de vraag is of deze overal beschikbaar blijft. 

Het nieuws over het vaccin is zeker positief. Hier mogen we als beleggers, maar ook als inwoners van getroffen landen, absoluut blij mee zijn. Het is echter afwachten of de opleving op de beurs het begin van de volgende bulkmarkt is, of een veel te enthousiaste korte stijging. 

Auteur is long PFE.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet