“Bitcoin’s Dirty Little Secrets” is de titel van een rapport van Bank of America. Dit rapport is zo’n twee weken geleden uitgebracht en bevat interessante inzichten over Bitcoin (BTC) en de Blockchaintechnologie als geheel. Het is een uitvoerig rapport.
We benoemen hier de punten die ons opvielen.
Ongeveer 95% van BTC wordt beheerd door slechts 2,4% van de accounts. Vergeleken met de ‘normale’ verdeling van welvaart: in Amerika beheert de top 1% ongeveer 30% van het totale vermogen.
Bitcoin is dus extreem geconcentreerd in de grootste accounts.
Na 10 jaar handel in Bitcoin is er nog steeds geen sprake van prijsstabiliteit. De volatiliteit van Bitcoin ligt ver boven die van andere valuta of bijvoorbeeld goud.
De volatiliteit in 2021 is al de op een na hoogste ooit gemeten voor BTC.
Zo’n 80% van het omwisselen van Bitcoins gebeurt van of naar Amerikaanse Dollars.
Ongeveer 19% in euro’s, en de handel vanuit andere valuta speelt dus geen rol van betekenis.
BTC is niet meer helemaal losgekoppeld van andere financiële producten. Er is een bijvoorbeeld positieve correlatie tussen de cryptovaluta, grondstoffen en aandelen.
Er is een neutrale tot iets negatieve relatie tussen de koers van Bitcoin en de Amerikaanse Dollar en staatsobligaties. Opvallend is de correlatie tussen Bitcoin en gerelateerde Google-zoekopdrachten.
Grayscale (GBTC) heeft van alle beursgenoteerde fondsen de meeste Bitcoins. Het is een open-ended trustfonds voor blootstelling aan Bitcoin, opgericht in september 2013 en werd in 2015 beursgenoteerd.
Grayscale heeft momenteel zo’n $ 37 miljard aan activa in beheer. De koers steeg het afgelopen jaar met 558%.
Koers van BTC over het laatste jaar
Het aantal dagelijkse transacties is de afgelopen vier jaar relatief stabiel rond de 287.000. De prijzen zijn gestegen maar het aantal transacties niet.
De grote populariteit heeft dus niet geleid tot een hogere liquiditeit. Ook dit werkt volatiliteit in de hand.
Bitcoin scoort erg slecht op het gebied van ESG (Environmental, Social, Governance), ofwel duurzaam beleggen. Het mijnen van Bitcoin is zeer belastend voor het milieu, het vergt zeer veel energie.
De prijs van Bitcoin houdt dan ook verband met het bijbehorende energieverbruik. China mijnt voornamelijk in de provincie Xinjiang waar de energie hoofdzakelijk vanuit kolen komt.
Er is geen andere activaklasse die de eigenschappen van Bitcoin deelt op het vlak van aanbod, concentratie van eigendom en prijsontwikkelingen.
De grote volatiliteit wordt onder andere veroorzaakt door deze concentratie.
Het moderne financiële systeem werkt op basis van vertrouwen in banken, financiële instellingen en Centrale Banken. Bitcoin en de techniek op basis van de Ethereum-Blockchain bedreigt deze balans.
Via ‘DeFi‘ worden de centrale punten vervangen door gedecentraliseerde systemen, waardoor deze buiten het toezicht en de reikwijdte van de overheden vallen.
Centrale Banken zien bovenstaande punt als een bedreiging en ontwikkelingen zelf “CBDC’s”: Central Bank Digital Currencies. Zie dit als hun eigen cryptovaluta, een poging van de Centrale Banken om zich ook in dit deel van de markt te mengen.
Qua technologie zal dit afwijken van de Bitcoin, en het is afwachten hoe deze strijd zich verder ontwikkelt.
Beleggen in Crypto Aandelen? Ontdek Value for Life: Crypto