Beurs
Beurs

Blijft uw portfolio achter bij de index? Geen zorgen!

Joeri 17 juli 2024

Op het moment van schrijven staat de S&P 500 al bijna 18% hoger dan bij de aanvang van het kalenderjaar. De Nasdaq 100 doet het met een plus van bijna 24% zelfs nog beter. Dat zijn al hoge rendementen op jaarbasis, en we zijn in 2024 pas net over de helft. Veel beleggingsportfolio’s halen deze rendementen niet, en dat is geen reden tot paniek. 

De huidige rendementen van de grote Amerikaanse indexen zijn uitzonderlijk. Zeker aangezien dit op een sterk 2023. Toen steeg de S&P 500 namelijk al met +24% en de Nasdaq 100 zelfs ruim +50%. Veel beleggers vergelijken dit met de prestaties van hun eigen portfolio en zien dat ze achterblijven. Dat roept twijfels op, maar dat is nergens voor nodig. 

We kunnen de huidige rally namelijk in één woord samenvatten: 

Topzwaar. 

De prestaties van dit moment worden gedragen door een kleine groep aandelen, waarbij de waarderingen enorm ver zijn opgelopen. Dit wordt snel duidelijk wanneer we kijken naar de koers-winstverhouding op basis van de verwachte winst van dit jaar. 

Hoe groter, hoe duurder

De 10 grootste bedrijven uit de S&P 500 zijn, op Eli Lilly (NYSE: LLY) en Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A, BRK.B), namelijk allemaal technologiebedrijven. Deze top 10 heeft een gemiddelde koers-winstverhouding van 31 keer. Dat is zeer prijzig. 

De andere 490 aandelen uit de index hebben een gemiddelde koerswinstverhouding van rond de 18 keer. Wat historisch gezien ook al aan de hoge kant is. Op de zeer lange termijn schommelt de gemiddelde waardering van de S&P 500 rond de 16 keer de winst.

De recente prestaties van de index komen dus vooral uit een zeer selecte groep aandelen. Wanneer je deze niet in uw portfolio hebt, is het zeer moeilijk om de index te evenaren. Zo is alleen NVIDIA (Nasdaq: NVDA) dit jaar al verantwoordelijk voor bijna een derde van het totale rendement van de S&P 500! Het aandeel staat in 2024 dan ook al bijna 180% in de plus. 

Hoe groter de bedrijven, hoe hoger de recente rendementen

Al dit kapitaal wat naar de top 10 vloeit, komt ergens vandaan. We hoeven er niet ver voor te zoeken. Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven zijn compleet uit de gratie geraakt. Zo wordt de S&P 400, de mid cap index, nu verhandeld tegen zo’n 15 keer de winst. De aandelen uit de S&P 600, de small cap index, zelfs nog iets voordeliger met 14 keer de winst. 

Kansen bij kleinere bedrijven

Terwijl historisch gezien de waardering van de small cap index juist boven die van de large cap index ligt. De gemiddelde waardering van de S&P 600 is over een zeer lange periode namelijk rond de 22 keer de winst. Dat komt omdat kleine bedrijven veel meer groeipotentieel hebben dan bedrijven die al zeer groot zijn. Een klein bedrijf kan bijvoorbeeld nog internationaal groeien en haar omzet verhonderdvoudigen, terwijl dat voor Microsoft (Nasdaq: MSFT) of Apple (Nasdaq: AAPL) praktisch onmogelijk is. 

We kunnen ons maar één ander moment herinneren waarop de top 10 grootste aandelen zo duur waren vergeleken met de rest van de beurs: vlak voor het uiteenspatten van de internetzeepbel. 

Dat uw portfolio nu niet zo goed presteert als de index hoeft dus helemaal niet erg te zijn. Dat geeft aan dat uw portfolio waarschijnlijk een stuk beter gespreid is dan de index. En, wanneer we lessen uit het verleden trekken, een stuk beter zal presteren wanneer de onvermijdelijke tegenslag komt.

Dat is ook de reden dat we steeds meer kansen zien bij kleinere bedrijven. Zodra de rotatie komt, zullen die explosief stijgen.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.