Beurscrash
Beurscrash

Boodschap van algemeen nut

Ronald 27 oktober 2018

Beste abonnee/bezoeker,

Omdat we veel mails krijgen van bezorgde beleggers willen we toch even wat toelichting geven bij de huidige marktsituatie.

De huidige marktsituatie is wat we een downturn of een stevige correctie noemen.

Er zijn zeer veel aandelen die op dit moment tot wel -30 à -50% lager noteren ten opzichte van enkele maanden geleden. Ook kwaliteitsvolle bedrijven behoren tot de verliezers. Quasi ALLES wordt momenteel verkocht, niet alleen de aandelen in onze portefeuilles.

Voorbeeld: Belgisch bedrijf Melexis was tot voor kort een van de beurslievelingen van de Brusselse beurs. Vandaag staat het aandeel bijna 40% lager dan aan het begin van het jaar.

Beleggers, vaak gewone mensen zoals u en ik, kunnen de verliezen niet meer aanzien en besluiten dan maar om alles te verkopen. Zonder te kijken naar de fundamenten. Er zitten ook veel winstnemingen bij. Fundamenteel is er echter nog maar heel weinig veranderd bij veel van de bedrijven waar wij over schrijven. Maar er wordt gehandeld vanuit paniek.

Dit zorgt voor een negatief sneeuwbaleffect waarbij beurzen lager gaan, beleggers angst krijgen voor nog lagere koersen, en ook beginnen verkopen. Maar het domste wat je kan doen is je aandelen zomaar verkopen omdat je nerveus begint te worden. Als je het geld niet nodig hebt, dan laat je het geld best in je aandelen zitten. Meer nog: het kan slim zijn om je posities aan lagere koersen uit te breiden (uiteraard moet je niet al je centen pompen in risicovolle titels, je moet ook kijken naar het risiconiveau).

Wanneer de markt zich dan herstelt (dit kan enkele maanden of enkele jaren duren), dan zal je veel geld verdienen.

Maar geduld is hierbij wel het sleutelwoord.

Wij hebben deze situatie al meermaals meegemaakt in het verleden en vinden de huidige daling dan ook eerder een kans dan iets om wakker van te liggen. De wereld zal niet vergaan.

Bron:  Dave Granlund / Politicalcartoons.com

De huidige marktsituatie is de normale modus operandi van de markten. Op de beurs zijn er nu eenmaal veel schommelingen. De historisch rustige beurzen van de afgelopen 2 jaar hebben veel “valse beleggers” aangetrokken die snel hun graantje wouden meepikken van de immer-stijgende beurzen. Deze beleggers komen nu van een kale reis terug.

In realiteit is de beurs niet geschikt voor beleggers die denken dat ze rijk gaan worden binnen 6 maanden. Het zijn deze “beleggers” die momenteel hun aandelen verkopen en wegvluchten. En dat vinden wij trouwens prima, want door deze valse beleggers stonden de beurzen tot recent veel te duur gewaardeerd. Nu zij verkopen, daalt alles weer naar een normaal niveau en kunnen wij weer beter jagen op value.

Beleggen doe je met oog op de komende 7 jaar (minstens) zeg ik altijd. En dat blijft gelden. Ik blijf er van overtuigd dat je portefeuille binnen 7 jaar waarschijnlijk flink hoger zal staan dan vandaag. Maar wie kan er nog 7 jaar wachten? De afgelopen jaren werden beleggers verwend met snelle winsten en kon men vaak al binnen 6 à 12 maanden verkopen met dikke winst. Maar dat is dus NIET normaal. De huidige situatie (geduld hebben, schommelingen doorstaan) is WEL normaal.

Je kan je als belegger vandaag onderscheiden door te kopen op koerszwaktes en kalm te blijven. Dit zal je rendement binnen enkele jaren goed doen. Tenzij de wereld of ons economisch systeem vergaat, maar dan zijn we allemaal de klos dus dan maakt het weinig uit.

Tot slot wil ik nog even vermelden dat als het verlies van je aandelenportefeuille bijvoorbeeld -10% bedraagt je dan niet moet denken dat je zeer slecht bezig bent. De BEL20 staat -15% sinds begin dit jaar en de DAX staat -13%. Verlies boeken is nooit positief, maar je moet het natuurlijk wel in perspectief van het marktklimaat plaatsen. Als je hele portefeuille nu al -30% staat, dan is het best om je strategie eens goed te herbekijken.

Wie rustig belegt zoals een goede huisvader en regelmatig onze adviezen volgt zoals: mondjesmaat instappen, dure bedrijven vermijden, kopen met een veiligheidsmarge, focussen op kwaliteit, cash aanhouden om te kunnen bijkopen op koerszwaktes, goed spreiden, kijken naar de fundamenten, zal binnen enkele jaren positief kunnen terugblikken op deze situatie.

Maak je trouwens niet te veel zorgen over een mogelijke “crash”. Dit kan je toch niet voorspellen. Je kan er alleen voor zorgen dat je altijd wat cash achter de hand houdt (gespreid bij verschillende banken en brokers) om op “crashes” in te spelen. Dat zijn namelijk de momenten dat je massaal moet kunnen kopen. Cash aanhouden is dus slim, maar per bank natuurlijk wel max.100.000 euro aanhouden.

Mocht ons geldsysteem straks falen, dan is het trouwens verstandig om een deel van je geld in aandelen te hebben. Bedrijven zullen geld blijven verdienen ongeacht wat ons nieuwe geldsysteem wordt. Of we nu betalen met bitcoins, schapen of dollars. Bedrijven die nuttige producten maken zullen hun producten kunnen verkopen in ruil voor de currency die op dat moment gebruikt wordt.

Laatste tip: het kan handig zijn om 5% van je vermogen in goud te steken uit “veiligheid”. Dit is een eenvoudige verzekering voor wanneer het wat slechter gaat op de beurs en in de wereld.

Meer kan je niet doen.

Mocht u met twijfels of onzekerheden zitten, contacteer ons dan: info@valuejagers.com. Wij staan u graag te woord.