Analyse
Analyse

Bpost: What goes around comes around

Ronald 14 maart 2018

Beste belegger,

Alvorens Value Jagers werd opgericht, publiceerde ik regelmatig blogartikels op mijn website “beursadvies” (de website bestaat nu niet meer). In januari van 2017 publiceerde ik er nog een blogartikel omtrent Bpost.

In dat artikel werd helder uitgelegd waarom ik niet wou beleggen in het Belgische postbedrijf.

Mijn conclusie ging toen als volgt:

“Ik zou geen aandelen van Bpost kopen. De bedrijfsactiviteit (het leveren van brieven) zit in “vrije val” (-3% per jaar) en zal volgens mij de komende jaren alleen nog maar versnellen. Het bezorgen van pakjes zal uiteraard toenemen in volume, maar ik verwacht dat stevige concurrentie binnen de pakjesmarkt een “free lunch” scenario zal uitsluiten. En dit terwijl er volop zal moeten geïnvesteerd worden in nieuwe en betere manieren van bezorgen, en nieuwe innovatieve oplossingen om de dalende inkomsten te stelpen.”

Overname Radial

Niet veel later, in oktober 2017, maakte de Belgische postbezorger plots bekend dat het voor ongeveer 700 miljoen euro het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial zou overnemen.

Ik schreef naar mijn lezers dat ik het een zonde vond dat Bpost zijn zuurverdiende cashpositie zomaar de vuilbak ingooide om een veel te dure overname uit te voeren.

Bpost betaalde namelijk 12,2x de brutobedrijfswinst voor een bedrijf met lage marges (EBITDA-marge van 6%) dat actief is binnen een erg competitieve sector.

Bovendien zou de overname pas vanaf 2020 gaan bijdragen aan de winst (in een optimistisch scenario). Bpost betaalde dus al heel veel geld, en vervolgens moest het nog heel wat investeren en opkuisen alvorens men er iets zou kunnen op verdienen.

Tot slot merkte ik op dat Bpost zijn aandacht zou moeten beginnen verspreiden over twee continenten terwijl de structurele problemen (dalende postvolumes) in eigen land zouden aanhouden.

De overnamepoging van PostNL was veel logischer. Door PostNL en Bpost samen te voegen, kreeg je niet alleen een krachtpatser die sterk stond in e-commerce, maar ook in traditionele post. En dit zowel in Nederland als in België. Helaas!

Kortom: Bpost gooide zijn cashbuffer van 600 miljoen euro weg om misschien ooit wat winst te maken op een absoluut nutteloze overname van een Amerikaanse pakketbezorger die moet concurreren met giganten zoals Amazon.

Het spreekt voor zich dat ik Bpost nog minder koopwaardig vond na deze overname.

Koersverloop

Natuurlijk was Mister Market het toen niet eens met wat ik schreef. Het aandeel steeg gedurende 2017 van 22 euro naar 25 euro. En gedurende 2018 ging de koers zelfs al even naar 28 euro.

Maar als je gewoon nog maar de resultaten van PostNL in het oog hield, dan had je kunnen weten dat het feestje bij Bpost niet kon blijven duren.

Vandaag, zie je dan deze headline staan:

Bpost

De postvolumes bij Bpost dalen “sneller dan verwacht” en er zouden onverwachte problemen zijn bij het overgenomen Radial (zoals het niet kunnen vasthouden van klanten).

Tja, zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb…

Weldra, in een volgend Crème de la Crème-rapport, bespreken we Bpost ongetwijfeld opnieuw.

Onthoud vooral: slechte overnames = een goede reden om je aandelen te verkopen. 

Lees onze laatste Crème de la Crème-ideeën: