Aandelen
Aandelen

Deze Braziliaanse samba mag niet ontbreken

Ronald 5 oktober 2023

Brazilië is een bijzonder land. Denk maar aan de vele goede voetballers, het carnaval in Rio, de long van de aarde (het Amazone Regenwoud) dat grotendeels in het land ligt, net als de tweede grootste rivier ter wereld, … Daarnaast is het land ontzettend rijk aan grondstoffen. Toch is beleggen in Brazilië of Braziliaanse aandelen niet zo evident geweest in het verleden, voornamelijk door de politieke twisten en onzekerheden.

Maar 2023 is tot nu toe een jaar geweest waarin Brazilië de sceptici ongelijk geeft.

Met een stijging van +11% dd midden september sinds begin dit jaar doet de Braziliaanse aandelenmarkt Bovespa het lang zo slecht niet.

Het presteert daarmee veel beter dan de gemiddelde groeilanden die hun aandelenmarkt slechts +2% zagen stijgen dit jaar.

Daar zijn verschillende redenen voor.

Hoewel men verwacht had dat de Braziliaanse economie het moeilijk zou krijgen in 2023 door de wissel van de politieke macht, is daar tot op heden nog niets van te zien:

  • BBP +1,8% Q1 en +0,9% in Q2
  • Werkloosheid laagste punt in 8 jaar
  • Inflatie onder 4%

Toch is de Braziliaanse aandelenmarkt (nog altijd) een van de goedkoopste markten ter wereld.

Hieronder ziet u de vergelijking van de Z-score (combinatie van koers/winst + koers/boekwaarde + dividendrendement) van de Bovespa ten opzichte van andere groeilanden.

Met een Z-score van -1,3 is Brazilië goedkoper gewaardeerd dan bijvoorbeeld Mexico, Polen, China en India.

Brazilië is dan ook een aantrekkelijk land om in te investeren, vooral ook met de gedachte dat de economische toestand er mooi op vooruit gaat en de centrale bank dus ruimte heeft om het monetaire beleid te versoepelen.

De analisten van Value onder 10 zijn het hier volmondig mee eens en hebben een zeer interessant aandeel uit het land in hun selectielijst opgenomen.

Dit aandeel noteert trouwens gewoon op de New York Stock Exchange waardoor het zeer eenvoudig aan te kopen is.

Braziliaanse wereldleider aan lage waardering

Dit bedrijf is niet zomaar een bedrijf uit Brazilië, maar een wereldleider in zijn sector. Met een globaal marktaandeel van 10,9% domineert dit bedrijf zijn sector.

Welke sector kunnen we helaas niet verklappen, aangezien u met enige handige Google opdrachten het bedrijf kan terugvinden, wat niet zo fair zou zijn ten opzichte van de abonnees van Value onder 10.

De sector situeert zich wel in het grondstoffencomplex.

Het heeft dan ook enkele unieke, concurrentiële voordelen ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde sector in andere landen.

Gewoon omdat het in Brazilië gelegen is.

Je kan dit vergelijken met aardolie in Saoedi-Arabië, die ook van superieure kwaliteit is en aan een veel lagere kost kan geproduceerd worden dan in de rest van de wereld.

Gewoon omdat het daar in de grond zit.

Ook financieel presteert dit bedrijf sterk.

Tussen 2013 en 2022 groeide het bedrijf aan:

  • +16,4% per jaar omzet
  • +25% per jaar brutowinst
  • +31% per jaar EBITDA
  • +56,3% per jaar vrije cashflow

En dat is nog niet alles.

Momenteel werkt het bedrijf aan een uitbreiding van de productiecapaciteit die begin 2024 voltooid moet zijn.

Waardoor de productie in een klap met +20% stijgt.

Waarom goedkoop?

De reden waarom dit aandeel vandaag (zeer) goedkoop staat, komt – zoals bij veel grondstofbedrijven – doordat de prijs van de grondstof die ze produceren, momenteel laag staat.

De huidige prijs kan echter niet ‘eeuwig’ laag blijven aangezien aan deze prijs reeds 1 op 5 bedrijven in de sector onder de cashkost produceert.

Maar beleggers denken van wel.

Typisch 😊

Maar goed … daar kan u natuurlijk van profiteren.

Het aandeel noteert immers aan een belachelijk lage waardering van:

  • EV/EBITDA < 5 (sectorgemiddelde 6,10)
  • Koers/cashflow 3 (sectorgemiddelde 7,7)
  • Koers/winst < 4 (sectorgemiddelde 8)

Langetermijnbeleggers doen er goed aan om een beetje Brazilië in portefeuille te nemen.

Deze wereldleider van Value onder 10 aan deze goedkope waarderingen met premium producten misstaat daar dan zeker niet in.

U leest er alles over in het Value onder 10 maandrapport van september.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.