Beleggen
Beleggen

Buffett had nog nooit zoveel cash (en geen deals)

Joeri 13 november 2023

Op zaterdag 4 november presenteerde Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A / BRK.B), het beleggingsvehikel van Warren Buffett, de cijfers over het derde kwartaal van 2023. Hoewel de presentatie van de kwartaalcijfers niet zo spectaculair is als de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, bevat het toch altijd een schat aan informatie. 

Een kijkje achter de schermen bij de beste waardebelegger is altijd de moeite waard. We kunnen leren van wat Buffett zegt, maar vooral: van wat hij doet. En wat hij nu doet, is duidelijk: een cash buffer opbouwen. 

Dit lijkt echter geen bewuste keuze. Het is een combinatie van hoge waarderingen op de beurs, en de enorme cashgeneratie van Berkshire Hathaway zelf. Zo boekte ze in het derde kwartaal een operationele winst van bijna $ 11 miljard, waarbij vooral de verzekeringstak van het bedrijf een erg sterk kwartaal had. 

Het resultaat hiervan is dat de cashpositie steeg naar een duizelingwekkende $ 157 miljard. Dit verpulverde het vorige record van $ 149 miljard uit het derde kwartaal van 2021. 

Maar eigenlijk is het geen ‘cash’. Het staat niet op een betaalrekening en ligt zeker niet onder het matras van dhr. Buffett (dat zou ook niet passen). Berkshire maakt gebruik van de hogere marktrente en bezit veel kortlopende overheidsobligaties.

Ze hebben de positie in het staatspapier verhoogd naar $ 126,4 miljard. Deze obligaties leveren inmiddels een couponrente van minstens 5%, ofwel minimaal $ 6,3 miljard aan rente-inkomsten op jaarbasis. 

Met deze hoge rente-inkomsten kan Buffett ook kritischer zijn over eventuele investeringen. Niets doen levert nu namelijk al minimaal 5% op. Blijkbaar vindt hij in dit opzicht de beschikbare deals nog steeds niet interessant genoeg. 

Geen schaalvoordelen maar ‘schaalnadelen’ 

Verder viel het op dat in het kwartaal minder eigen aandelen zijn ingekocht. In Q3 spendeerde Buffett $ 1,1 miljard aan het inkopen van aandelen Berkshire Hathaway, versus circa $ 6 miljard in het eerste halfjaar. Het eigen aandeel biedt nu dus ook niet genoeg value om de vele miljarden aan te spenderen. 

Blijkbaar is het heel moeilijk om in deze markt value te vinden? Ja en nee. Het is heel moeilijk om value te vinden voor Buffett. Dat laatste is een enorm belangrijke toevoeging.

Buffett heeft namelijk een aandelenportfolio van zo’n $ 350 miljard én $ 157 miljard cash. Die schaal brengt grote restricties met zich mee. Buffett werkt namelijk graag met een geconcentreerd portfolio, van enkele grote investeringen. Anders heeft een goede investering nauwelijks effect op de totale waarde van het portfolio. 

Stel dat een nieuwe positie wil openen van slechts 1% van het totale portfolio. Dan moet hij hierin minimaal $ 3,6 miljard investeren. Vanwege allerlei regels van de beurswaakhond bezit Buffett in eerste instantie het liefst minder dan 5% van het totale bedrijf. Dat betekent dat alleen bedrijven met een marktkapitalisatie van minimaal $ 72 miljard in aanmerking komen. Al het andere is te klein. 

Dat betekent dat zelfs uit de S&P 500, de grootste en meest succesvolle bedrijven uit de VS, er bijna 400 te klein zijn. Dan is er nog niet eens gekeken naar de waardering, puur op basis van de marktkapitalisatie vallen ze bijna allemaal af. Daarom is het zo moeilijk voor Buffett om goede deals te vinden. 

Een luxeprobleem wat wij als kleine beleggers niet hebben. Daarom is het voor ons veel eenvoudiger om interessante investeringen te vinden.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.