Aandelen
Aandelen

Cashpositie Berkshire stijgt tot recordhoogte

Joeri 3 september 2024

Warren Buffett wordt gezien als een van de beste waardebeleggers aller tijden. Hij vormde Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A / BRK.B) om van een kwakkelde textielproducent in de jaren 60 tot een beleggingsvehikel met een marktkapitalisatie van ruim $ 900 miljard. Zijn geheim: koop sterke bedrijven, maar betaal niet te veel. 

Buffett heeft, ondanks zijn respectabele leeftijd van bijna 94 jaar, nog steeds de leiding over het aandelenportfolio en de cashpositie van Berkshire. Bij de recente presentatie van de kwartaalcijfers bleek dat daar grote veranderingen zijn doorgevoerd. 

Het valt direct op dat de cashpositie, die vooral bestaat uit staatsobligaties, is gegroeid tot een duizelingwekkende $ 277 miljard. Dat is maar liefst $ 88 miljard hoger dan een kwartaal eerder. Dit werd vooral veroorzaakt door de grootste verkoop van aandelen in de geschiedenis van Berkshire. 

Buffett verkocht namelijk voor $ 77 miljard aan aandelen. Zoveel verkocht Berkshire zelfs nog nooit in één kalenderjaar, laat staan in één kwartaal. Daartegenover staat dat hij slechts voor $ 1,7 miljard aankocht. Hiermee was dit het zevende kwartaal op rij waarin Berkshire meer verkocht dan kocht. 

Verkoop Apple

De grootste bulk van deze verkoop betrof de positie in Apple (Nasdaq: AAPL). Op de piek bepaalde Apple meer dan de helft van het complete beleggingsportfolio van Berkshire, maar dat is nu ten einde. In het tweede kwartaal verkocht Berkshire ongeveer de helft van de positie in Apple. Hiermee is het belang geslonken tot $ 84 miljard, ofwel iets minder dan 30% van het beleggingsportfolio van Berkshire. Daarmee is het nog steeds de grootste positie, met een aanzienlijke weging. 

Het is echter ook het derde kwartaal op rij dat de positie in Apple werd teruggebracht, ondanks dat Buffett altijd erg positief is over dit bedrijf. Het is zeker niet uit te sluiten dat Buffett blijft verkopen, we krijgen echter pas halverwege november inzage in de transacties uit het derde kwartaal. 

Over de afgelopen vijf jaar verslaat het aandeel BRK de index

Het is natuurlijk de vraag wat dit betekent voor ons als waardebelegger. Ziet Buffett helemaal geen value meer in deze markt? Dat durven we niet te zeggen, maar we moeten ons realiseren dat Berkshire Hathaway een heel ander spel speelt dan wij als particuliere beleggers. 

Aan de ene kant kan Berkshire, vanwege haar schaal en reputatie, kansen benutten die voor ons niet toegankelijk zijn. Hiermee kan ze op haar liquide middelen een aantrekkelijk rendement boeken, terwijl ze nauwelijks risico loopt. 

Schaal is ook een nadeel

Aan de andere kant kunnen we niet ontkennen dat het aandeel Apple erg prijzig is geworden, het noteert tegen meer dan 30 keer de gecorrigeerde winst. Toen Buffett begon met kopen noteerde het rond de 10 keer de winst. Een wereld van verschil. 

Het feit dat Buffett niet veel koopt, hoeft ook geen signaal te zijn. Het kan zijn dat Berkshire geld opspaart voor een grote transactie, of zelfs een buffer nodig heeft voor haar verzekeringsactiviteiten. Daarbij is het vanwege de schaal van Berkshire Hathaway steeds moeilijker om geschikte aandelen te vinden. 

Vanwege de regels van de beurswaakhond koopt Buffett in eerste instantie liever niet meer dan 5% van een beursgenoteerde onderneming. Maar met een marktkapitalisatie van meer dan $ 900 miljard moet de investering voor Berkshire wel een bepaalde schaal hebben, anders is het enkel een afrondingsverschil. 

Stel dat Buffett minimaal $ 10 miljard wil investeren in een aandeel, en daarmee maximaal een positie van 5% wil verwerven. Dat moet het bedrijf dus minimaal een marktkapitalisatie van $ 200 miljard hebben. Dan blijven alleen de allergrootste bedrijven over. 

Berkshire kan vanwege haar schaal dus kansen benutten die wij missen. Wij kunnen echter vrijwel alle aandelen kopen, terwijl voor Buffett de keuze steeds kleiner wordt. De hoogte van de cashpositie van Berkshire Hathaway is opvallend, maar we kunnen het niet opvatten als een duidelijk signaal. 

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.