Analyse
Analyse

Chinese aandelen: de opportuniteit van het decennium?

Ronald 16 oktober 2018

Er gaat de laatste maanden bijna geen dag voorbij of de Chinese aandelen dalen. Sinds het hoogste punt begin dit jaar staat de Chinese beurs al meer dan 20% lager. Vooral bedrijven met hoge schulden worden getroffen. Maar het lijkt wel alsof men het kind met het badwater weggooit. De toekomst voor China ziet er veelbelovend uit terwijl de aandelenmarkt er zelden zo goedkoop was.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China treft vooral de Chinese aandelenmarkt. Nadat Trump begon met importheffingen ter waarde van 50 miljard dollar, schakelde hij enkele maanden later een versnelling hoger met een tarief van 10% op goederen ter waarde van 200 miljard dollar.

En de Amerikaanse president is vast besloten om de scheef gegroeide handelsverhoudingen recht te trekken. Want hij voegde er aan toe dat wanneer China tegenmaatregelen zou nemen, er nog eens extra belastingen komen op Chinese producten ter waarde van 267 miljard dollar.

“We will immediately pursue phase three, which is tariffs on approximately $267 billion of additional imports.”

In augustus antwoordde China al met een voorstel om 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen te gaan taxeren. Het ziet er dus niet direct naar uit dat deze machtsstrijd snel voorbij zal gaan. Aftredend CEO van Alibaba Jack Ma zei op een conferentie zelfs dat de handelsoorlog misschien wel eens 20 jaar kan duren.

De Chinese aandelenmarkt

Beleggers lijken vooral te vluchten uit Chinese aandelen. Midden september stond de Shanghai Composite Index op het laagste niveau sinds 2014 waarbij er 5.000 miljard dollar aan marktwaarde in rook is opgegaan.

Financials (-11%), industriële bedrijven (-11%), vastgoedbedrijven (-13%), en zelfs de geliefde technologiesector (-11%), ze delen allemaal in de klappen.

De financiële markten behandelen Chinese aandelen alsof het land morgen stopt met groeien. Meer nog, het lijkt wel bijna alsof Chinese aandelen nooit meer winst zullen maken.

De koers-winstverhouding voor het gemiddelde aandeel binnen de Hang Seng China Enterprises Index, de CSI 300 Index en de Shanghai Composite Index bedraagt respectievelijk 8, 13 en 14. Dit is veel lager dan de Amerikaanse Dow Jones en S&P 500.

Ook als je de ultieme graadmeter voor waarde erop loslaat, kom je bij een bijzonder lage waardering uit. De marktkapitalisatie ten opzichte van het bbp (MC/GDP), is de ultieme value-barometer. Het is een van de favoriete indicatoren die Warren Buffett hanteert. (Merk op dat Buffett buiten Apple nog amper Amerikaanse aandelen koopt).

De verhouding van de totale marktwaarde van de Chinese beurs ten opzichte van het bruto binnenlands product staat vandaag op slechts 39%. Het laagste cijfer ooit opgemeten! Zelfs in de jaren ’90 toen China nog niet was toegetreden tot de Wereld Handels Organisatie lag deze ratio dus niet zo laag als vandaag.

De toekomst van China

Zoals beleggers nu naar China kijken, lijkt het wel alsof het land nooit meer zal groeien. De groei van de Chinese economie vertraagt. En op zich is dat ook niet onlogisch. China is de 2de grootste economie ter wereld. Alleen de Verenigde Staten is groter.

Het is ‘gemakkelijker’ om een kleine economie met grote cijfers te laten groeien, dan een grote economie. Toch verwacht het IMF dat de Chinese economie tussen 2018 en 2021 met minstens 6% per jaar zal groeien. Pas vanaf 2020 duikt men onder de grens van 6%. De komende 5 jaar zal de Chinese economie dus nog steeds minstens dubbel zo snel groeien als de meeste westerse economieën.

Naar verwachting zal de Chinese economie tussen 2020 en 2025 de Amerikaanse voorbijsteken als grootste ter wereld. Tegen 2050 zou het zelfs 50% groter kunnen worden (en zal ook India de VS voorbijsteken). Trump kan dit vertragen, maar niet tegenhouden.

De groei vertraagt ook niet alleen door de wet van de grote getallen en Donald Trump. China is ook bezig met een ongeziene transformatie.

In 2017 exporteerde China meer dan 2.200 miljard dollar goederen. Dit is veel meer dan eerste achtervolgers Amerika (1.550 miljard) en Duitsland (1.450 miljard). Maar China beseft ook dat het die positie niet eeuwig zal kunnen handhaven.

Daarom dat het land in snel tempo transformeert van exportland naar consumptieland en innovatie. Vooral op het gebied van technologische innovatie begint China steeds meer naar de VS te kruipen.

In 2016 zat China al aan het niveau van de Verenigde Staten wat de investering van durfkapitaal betreft. Het telde in dat jaar ook 4,7 miljoen afgestudeerde STEM-studenten (Science, Technology, Engeneering en Mathematics), het meeste van alle landen in de wereld. 24% van alle nieuwe onderzoeksrapporten ter wereld komt uit van Chinese onderzoekers. 9 van de 20 grootste technologiebedrijven ter wereld komen al uit China.

Kortom, China transformeerde zich de laatste decennia van achtergesteld land tot economische grootmacht, van exporteur en technologie copycat, tot innovatief centrum van de wereld. En het land staat nog maar aan het begin van deze transformatie.

China wordt het epicentrum van de wereld, of Donald Trump dat nu graag heeft of niet. En de aandelenmarkt staat er vandaag gewaardeerd alsof de economische groei/transformatie van de laatste jaren nooit heeft plaatsgevonden.

Kieskeurig met Chinese aandelen

Technologieaandelen zijn al jaren de favoriete aandelen van de beleggers. De val van de Chinese technologieaandelen maakt nog eens duidelijk hoe goedkoop Chinese aandelen vandaag zijn. Door de hogere groei noteren Chinese technologieaandelen meestal met een premie ten opzichte van de Amerikaanse.

Vandaag staat deze ratio voor het eerst sinds 2011 terug op een discount.

Dit wil niet zeggen dat je zomaar Chinese aandelen kan kopen. China heeft naast een indrukwekkende groei ook een indrukwekkende schuldenbalans. Gedurende de eerste 5 maanden van 2018 waren er in China al voor 3,1 miljard dollar aan ‘defaults’ (verplichtingen die niet meer worden nagekomen). In 2017 was er een totaal van 4,1 miljard dollar aan defaults.

Bovendien waren het vroeger vooral bedrijven uit de ‘oude economie’ zoals staalbedrijven die failliet gingen. Vandaag zijn het vooral bedrijven van de ‘nieuwe economie’.

Maar als er iets is dat we de laatste decennia geleerd hebben op de financiële markten, dan is het dit: ‘only the strong survive’. En diegene die overleven, worden gigantisch groot. En dat zal in China niet anders zijn, alleen nog vele malen groter dan we ons nu kunnen voorstellen.

Want …

Volgens een rapport van Brookings Institute zal de middenklasseconsumptie er groeien van 4,2 biljoen dollar in 2015 naar 14,3 biljoen in 2030 dollar. Tegen 2020 zal 54% van de Chinese bevolking tot de middenklasse behoren tegenover 14% in 2012.

China telt vandaag al bijna 800 miljoen online gebruikers, dubbel zoveel als de Amerikaanse bevolking. Maar de internetpenetratie ligt in de VS op 89% terwijl deze in China nog maar 54,6% is.

De grootste groei met het meeste potentieel lijkt dus weggelegd voor Chinese technologiebedrijven.

Beleggen in Chinese aandelen

Een belegging in Chinese aandelen is vanuit het huidige standpunt en met een horizon op lange termijn een bijna ‘no-brainer’.

Toch hebben veel beleggers angst om te beleggen in Chinese aandelen. De bedrijven zijn vaak een ver-van-mijn-bed-show, er is de vrees voor geknoei met de boekhouding, overheidsbemoeienissen, fraude, …

Uitsluiten kan je dit uiteraard nooit, maar veel van deze ‘angsten’ komen uit percepties van het verleden. Er zijn tegenwoordig een groot aantal Chinese bedrijven die op de Amerikaanse aandelenmarkt noteren en onderworpen zijn aan dezelfde regels als Amerikaanse aandelen.

Hoewel Chinese technologieaandelen groeiaandelen zijn, zit er vandaag ook heel veel value in. Net zoals er jaren geleden veel value zat in Amerikaanse groeiaandelen., toen Amazon nog onder 400 dollar noteerde (nu bijna 2.000 dollar), Netflix onder 50 dollar (nu bijna 400 dollar) of Google onder 500 dollar (nu bijna 1.200 dollar).

Beleggers krijgen maar zelden de kans om groei aan value te koppelen.

Chinese aandelen bieden jou vandaag deze unieke kans.

VOLG RONALD OP DE VOET

Direct zien wanneer Ronald een nieuwe kooptip plaatst?