Beurs
Beurs

Concentratie is de sleutel tot hogere rendementen

Joeri 28 juli 2024

Wanneer je doet wat iedereen doet, krijg je het resultaat wat iedereen krijgt. Binnen het beleggen zien we dat duidelijk aan de rendementen van veel professionele fondsbeheerders. Zij zijn vaak veel te breed gespreid, en hiermee volgen ze eigenlijk de index. Maar zij kunnen eigenlijk niet anders, wij gelukkig wel. 

Een geconcentreerd beleggingsportfolio is namelijk een stuk beweeglijker dan de index. Dat is iets wat veel beleggers niet goed kunnen verdragen. Daarom hebben veel beleggingsfondsen tientallen of zelfs wel meer dan 100 posities. Zo’n brede spreiding zorgt altijd voor een gemiddeld – of beter gezegd; middelmatig – resultaat. 

Dat beseffen de fondsbeheerders zelfs natuurlijk ook wel, maar ze worden hier door hun klanten eigenlijk door gedwongen. Een volatiel portfolio zal periodes slechter presteren dan de index. Veel beleggers pikken dat niet, en halen hun geld dan uit het fonds om het te beleggen in een fondsmanager die het afgelopen kwartaal beter presteerde. Aangezien fondsbeheerders betaald krijgen naar het vermogen onder beheer, willen ze klanten zo lang mogelijk aan zich binden. De beste manier om dat te doen is door constant ‘redelijk’ te presteren. 

Maar wij willen geen redelijk rendement. We willen over lange periodes een hoog rendement. Daarvoor is het veel beter om een geconcentreerd portfolio te hanteren, waarin je alleen de beste kansen benut. 

Spreiding kan ook anders

Een portfolio van 10 aandelen kan bovendien goed gespreid zijn. Allereerst moet je hiervoor precies weten waarin je belegt, en wat de risico’s zijn. Daarnaast is een portfolio van 10 aandelen uit dezelfde sector natuurlijk niet goed gespreid. Aan de andere kant zou je kunnen beargumenteren dat je met een belegging in een bedrijf als Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A BRK.B) al direct een goede spreiding hebt. 

De inhoud van het portfolio is dus belangrijker dan het aantal aandelen. De waardering speelt hierin ook een niet te onderschatten rol. Wanneer deze aandelen gekocht worden met een flinke korting op de intrinsieke waarde verkleint dit het risico op permanent kapitaalverlies. Het neerwaarts risico is in zo’n geval misschien zelfs wel kleiner dan bij de index. Een breed gespreide index bevat immers ook de aandelen die vreselijk overgewaardeerd zijn.

De enige manier om de index structureel te verslaan is door geconcentreerde posities aan te gaan in de beste kansen. Dat moeten bedrijven zijn waarvan je verwacht dat ze beter zullen presteren dan gemiddeld, terwijl de aandelen tegen lagere waarderingen te koop zijn. Combineer dit met een langetermijnvisie en een beradenheid om lang niets te doen. Daarmee ben je goed op weg om een succesvolle waardebelegger te worden en veel hogere rendementen te boeken dan de index. 

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.