Beurscrash
Beurscrash

Wat te doen bij dalende beurskoersen

Joeri 24 februari 2022

Het is u vast niet ontgaan, de laatste maanden rommelt het op de beurzen. Zeker op het gebied van grote technologieaandelen is het geen pretje. De Nasdaq-index staat momenteel >15% onder het hoogtepunt, wat nu?

We beginnen met een aantal belangrijke begrippen, en hoe vaak deze voor komen. Hierbij gebruiken we data van de S&P 500 index, de populairste en grootste index, sinds 1950.

Dalingen komen in drie verschillende gradaties voor, op basis van hoe ver de daling is van het hoogtepunt, een: 

  • Correctie is een daling van minimaal 10%, en komt iedere twee jaar voor
  • ‘Berenmarkt’ is een daling van minimaal 20%, en komt iedere zeven jaar voor
  • Beurskrach of crash is een daling van minimaal 30%, en komt iedere 12 jaar voor.

Zoals hierboven te zien komen deze namelijk veel voor, dus dit is het moment om psychologische voorbereidingen te treffen. 

We geven daarom vier korte tips voor beleggen tijdens een correctie, berenmarkt of beurskrach. 

Tips voor wanneer aandelen dalen

Klaag niet

Tijdens een crash ziet iedereen rode cijfers op zijn beleggingsrekening, hierover klagen heeft geen zin. Mensen zitten niet te wachten op uw geklaag, ze maken zelf namelijk hetzelfde door. 

Schep niet op tegen vrienden wanneer u toevallig op tijd winst genomen had. Iedereen is prikkelbaar in deze tijden, laat elkaar in hun waarde. We moeten er immers samen doorheen, het is even doorbijten.

Wees volwassen

We bedoelen hiermee de kunst om sterk te zijn in tijden van tegenspoed. We hebben geen controle over de aandelenbeurs, maar we hebben wél controle op onze reactie daarop. Geef anderen niet de schuld van uw eigen beslissingen. 

Deze eigenschap wordt steeds belangrijker naarmate uw portfolio, en dus verantwoordelijkheid, groeit. 

Gedraag u als een optimist

Zie de zonnige kant van de situatie in. Misschien vallen er wel de koopjes van de eeuw te doen. Heeft u altijd al aandelen Microsoft (Nasdaq: MSFT) willen bezitten, maar vond u de waardering te hoog? In tijden van een dalende beurs is het moment om te profiteren. Leg dus een zeer opportunistische limit order in, ver onder de huidige koers. Misschien wordt deze wel uitgeoefend.

Doe dit bij een paar aandelen die u graag tegen lagere koersen wil toevoegen, en u gaat heel anders kijken naar dalingen op de beurs. 

Dit gaat voorbij

Onthoud dit, print het desnoods uit en hang het aan de muur. Kijk nog eens naar de gemiddelde dalingen. Correcties op de beurs zijn heel normaal en onderdeel van het beleggen

Neem geen overhaaste beslissingen, denk aan de lange termijn. Ook dit gaat voorbij. 

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]