Nieuws
Nieuws

De Amerikaanse Centrale Bank verlaagt de rente

Joeri 17 oktober 2024

Voor het eerst in meer dan vier jaar heeft de Federal Reserve (FED) de beleidsrente verlaagd. Deze rente bevond zich al meer dan een jaar op het hoogste niveau van de afgelopen 20 jaar, in de strijd tegen de hoge inflatie. De recente renteverlaging luidt hiermee een nieuw tijdperk in.

Wat dit betekent voor de beurs is tweeledig. Aan de ene kant is een lagere marktrente gunstig voor aandelen. Dat komt omdat het ‘risicovrije rendement’ hiermee daalt, en aandelen hiermee relatief aantrekkelijker worden. Aan de andere kant is de reden voor een renteverlaging vaak ongunstig: Centrale Banken doen dit om een recessie te bestrijden of te voorkomen.

Het feit dat de FED nu de rente met 50 basispunten verlaagt, terwijl ze ook hadden kunnen kiezen voor een stap van 25 basispunten, geeft aan dat ze bereid zijn de economie te stimuleren. We kunnen uit het verleden leren wat dergelijke stappen voor de beurs betekenen.

De Federal Funds Effective Rate bevindt zich al een ruim jaar op het hoogste niveau sinds begin deze eeuw

Sinds 1974 heeft de FED tien cycli doorgemaakt met renteverlagingen. Wanneer we het rendement van de S&P 500 naast die tien cycli leggen zien we iets opvallends. In de 12 maanden na de eerste renteverlaging stond de beurs gemiddeld 11% hoger. Dat is ongeveer in lijn met het gemiddelde rendement van de S&P 500 sinds de jaren 70. 

Zachte landing

Op het eerste gezicht hebben renteverlagingen dus niet of nauwelijks invloed op de beurs. Hierin moeten we echter een belangrijk onderscheid maken. In de helft van de gevallen kon de FED met de renteverlaging een recessie namelijk voorkomen. In die periodes stond de beurs na een jaar gemiddeld 21% hoger. 

Het is dus vooral de vraag of de VS de komende maanden in een recessie belandt. Op dit moment is daar nog geen sprake van. Ze kampt zelfs nog met een iets te hoge inflatie van zo’n 2,5%.

Daarbij is de krimp van het bruto binnenlands product de belangrijkste graadmeter voor een recessie. Deze laat nog steeds een sterke economische groei zien. Op jaarbasis lag het BBP in de VS in het tweede kwartaal namelijk 3,0% hoger dan een jaar eerder. Tot nu toe lijkt het er dus op dat de FED slaagt in haar ‘zachte landing’ en dat is erg gunstig voor aandelen. 

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.