Beurs
Beurs

De beste ‘onbekende’ waardebelegger

Joeri 30 april 2025

Het is geen geheim: bij Value Jagers leren we graag van de meesters. We kijken dan ook graag naar wat de beste waardebeleggers ter wereld, zoals Warren Buffett, Seth Klarman of Joel Greenblatt doen en zeggen. Niet omdat we ze blind willen volgen, maar omdat we van deze mensen kunnen leren. Met al die beroemde namen zouden we het bijna vergeten: er zijn ook zeer succesvolle ‘onbekende’ waardebeleggers. 

Neem bijvoorbeeld Shelby Cullom Davis, een naam die niet veel beleggers kennen. Dhr. Davis begon zijn carrière niet als belegger, maar als journalist. Later werd hij financieel analist, en pas rond zijn veertigste begon hij met beleggen. 

Hij was een ‘gewone man’ en belegde zijn eigen spaargeld. Dit was bij aanvang van zijn beleggingscarrière in 1947 zo’n $ 50.000. Dhr. Davis overleed in 1994 met een vermogen van meer dan $ 800 miljoen

Dat betekent dat hij over een periode van 47 jaar een samengesteld rendement boekte van 23% per jaar. Daarmee nadert hij zowel qua rendement als qua periode de beste beleggers aller tijden. 

Dat is niets minder dan indrukwekkend, zeker wanneer we de strategie van dhr. Davis bekijken. Hij was namelijk een echte buy and hold waardebelegger. Hij was ongevoelig voor de grillen van de beurs, en kocht aandelen van sterke bedrijven die hij vervolgens zeer lang aanhield. De financiële sector vond hij met name interessant, omdat de waarderingen daar laag waren. Dhr. Davis gaf de voorkeur aan het beleggen in verzekeringsmaatschappijen.

Alles draait om de lange termijn

Hij veranderde nooit van strategie, hij hield het simpel: koop aandelen van sterke bedrijven wanneer ze goedkoop zijn… en houdt ze vast zolang het bedrijf goed presteert. Daarbij hechtte hij veel wel belang aan de kwaliteit van het management. De prestaties op de beurs waren niet erg relevant, omdat hij wist dat op de (zeer) lange termijn, de koers de prestaties van het bedrijf volgt. 

Nu we weer kampen met onzekere tijden is het goed om ons te verdiepen in het verhaal van dhr. Davis. Gaandeweg maakte deze waardebelegger namelijk heel wat mee:

  • Twee lange stierenmarkten
  • 25 correcties
  • Twee bloederige berenmarkten
  • Een gigantische beurskrach
  • Zeven milde berenmarkten
  • Negen recessies
  • Drie grote oorlogen
  • 34 jaar met een stijgende marktrente
  • 18 jaar met een dalende marktrente

Ondanks alles bleef hij investeren in ondergewaardeerde aandelen. Vooral ‘saaie’ verzekeringsmaatschappijen. Daarmee groeide zijn vermogen dus van $ 50.000 tot meer dan $ 800 miljoen. Dat is de kracht van deze strategie.

Ter afsluiting een citaat van dhr. Davis dat goed is om te onthouden:

“Je verdient het meeste geld tijdens berenmarkten, je beseft het alleen op dat moment nog niet.”

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.