De Dow Jones Industrial Average is beter bekend als ‘de Dow Jones Index’, of simpelweg ‘de Dow’. Het is de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten, de eerste stand werd genoteerd in 1896. De index is bedacht door redacteuren van The Wall Street Journal in samenwerking met dhr. Dow. Er was voor de oprichting van de index namelijk geen eenvoudige manier om een totaalbeeld van de beurs te krijgen.
De index begon met slechts 12 aandelen, en dit is door de jaren heen gegroeid tot 30. De Dow Jones is te zien als ‘de value index’ van de Verenigde Staten. Het heeft aandelen van grote, winstgevende en stabiele bedrijven, die een sterke kern in ieder portfolio vormen.
Dat zegt echter niet dat de Dow Jones ouderwets is. Op 8 november is de inhoud van de Dow namelijk voor de 53e keer in 128 jaar aangepast. Twee bedrijven worden vervangen, waarmee de Dow Jones weer helemaal bij de tijd is.
De meest in het oog springende wijziging is het vertrek van Intel (Nasdaq: INTC) waar Nvidia (Nasdaq: NVDA) voor in de plaats komt. De grote verliezen bij Intel drukten de beurskoers, en hiermee was de positie al nauwelijks relevant meer voor de index.
Daarin is de Dow Jones uniek, het gewicht in de index wordt namelijk bepaald op basis van de absolute beurskoers, en niet aan de hand van de marktkapitalisatie. Wanneer een aandeel een lage beurskoers heeft, zoals Intel rond de $ 25 per aandeel, krijgt het dus een geringe weging in de index.
Aan de andere kant maakte dit het opnemen van een bedrijf als Nvidia onmogelijk, omdat de beurskoers boven de $ 1.000 per aandeel noteerde. Dan zou het bedrijf een veel te groot deel van de index bepalen. Toen Nvidia eerder dit jaar een aandelensplitsing van 1 tot 10 doorvoerde, kwam het bedrijf plotseling wel in aanmerking.
De Dow presteert ook nu nog prima
Ze heeft een verliezer uit de chipsector verruild voor een winnaar. Daarbij weegt Nvidia, met een beurskoers rond de $ 145 per aandeel, ook een stuk zwaarder dan Intel. Met deze opname is de Dow Jones weer helemaal bij de tijd.
Dit is niet de enige wijziging. Het comité dat de inhoud van de index bepaalt heeft besloten om ook in een andere sector een wijziging door te voeren. Dow (NYSE: DOW) wordt vervangen door Sherwin-Williams (NYSE: SHW). Vanwege de splitsing van Dow in 2017 was dit niet meer het grote en gediversifieerde chemiebedrijf dat het ooit was. Inclusief haar rechtsvoorgangers was Dow al sinds 1935 onderdeel van de index. Het einde van een tijdperk.
De teruggelopen relevantie was niet de enige reden voor de wijziging. Hier geldt namelijk ook de te lage beurskoers, van rond de $ 45 per aandeel. Met Sherwin-Williams is een groter en relevanter chemieconcern in de index opgenomen, waarvan de beurskoers, op moment van schrijven $ 390 per aandeel, beter bij de index past.
Ondanks dat de index al bijna 130 jaar bestaat, blijft de Dow Jones altijd relevant. Dat zien we ook terug aan de recente prestaties. Ondanks het ‘suffe’ imago, levert de index de laatste maanden een vergelijkbaar rendement als de S&P 500.
Het is nu wachten op de volgende wijziging. Dat kan maanden of zelfs jaren duren. Wanneer we in onze glazen bol kijken denken we dat Verizon (NYSE: VZ) de volgende op de lijst is om te vertrekken. Dit is nu op basis van de beurskoers de kleinste positie, en Verizon is niet meer zo relevant in de communicatiesector als het ooit was.
Misschien ziet het comité binnenkort reden om het aandeel te vervangen door bijvoorbeeld Alphabet (Nasdaq: GOOG / GOOGL) of Meta Platforms (Nasdaq: META). Deze bedrijven zijn qua marktkapitalisatie, beurskoers en relevantie in onze ogen een betere optie.
Auteur is long DOW, VZ
Disclaimer
Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.