Economie
Economie

De Heilige Graal van Scheepvaart

Ronald 5 september 2024

Lezers van het Scheepvaart rapport weten dat het orderboek heilig is voor onze analyses op langere termijn. Dit is de drijvende kracht achter de evolutie van vrachttarieven.

Het orderboek laat immers zien hoeveel nieuwe schepen er bij komen ten opzichte van de bestaande vloot. Hoe minder nieuwe schepen, hoe krapper de markt is of wordt.

Er verdwijnen immers ook ieder jaar oude schepen en door de globale economische groei neemt de vraag toe.

Die leidraad heeft de abonnees van Scheepvaart al vele duizenden euro’s winst opgeleverd.

Een orderboek onder de 10% wordt in de scheepvaartsector aanzien als een laag orderboek.

Zoals u kan zien in deze tabel hebben volgende sectoren een hoog orderboek:

  • Autovervoer (35%)
  • LNG (55%)
  • LPG (29%)
  • Containerschepen (18,6%)

Een laag orderboek vinden we terug bij:

  • Crude tankers (7,7%)
  • Chemische tankers (9,6%)
  • Dry Bulk (9,3%)
  • Offshore (2,2%)

Opvallend is ook dat de levering van de containerschepen goed gespreid is over de komende 3 jaar. Dat is dus de voornaamste reden waarom we dus geen fan zijn van containeraandelen op de langere termijn, enkel nog voor de komende maanden/kwartalen.

Product tankers hebben ondertussen een orderboek van 14,6% maar daar is het gros van de nieuwe leveringen voorzien voor 2026 en verder.

De crude tankers (o.a. VLCC’s) hebben een laag orderboek en ook pas nieuwe levering van 2026 en later. Daar is de krapte nu al merkbaar, wat aan de waarderingen te zien is.

Dry Bulk heeft een relatief laag orderboek en de nieuwe leveringen zijn ook mooi gespreid over de komende jaren. In de juni dry bulk update hebben we duidelijk gemaakt dat het vooral het capesize segment is dat over een laag orderboek beschikt.

Voor wie scheepvaartaandelen wil kopen, is het dus belangrijk om in de juiste sectoren actief te zijn.

De beste scheepsbouwer ter wereld

Maar dankzij het Scheepvaart rapport kan u vandaag niet alleen beleggen in de beste scheepvaartsectoren … maar ook in de beste scheepsbouwer ter wereld.

Er zijn niet veel scheepsbouwers ter wereld die beursgenoteerd zijn, maar het Scheepvaart rapport heeft er toch een gevonden.

Ze zien hier enkele zeer interessante ontwikkelingen de laatste maanden. Die ontwikkelingen zijn de reden waarom het aandeel zo goed presteert in 2024.

In totaal werden er vorig kalenderjaar 57 nieuwe schepen geleverd en orders voor 97 nieuwe schepen ontvangen ter waarde van 7 miljard USD.

In totaal staat de backlog ondertussen op 193 schepen voor in het totaal 16,1 miljard USD.

Ter info: de beurswaarde van dit bedrijf bedraagt amper 7,5 miljard USD.

De ‘clean energy vessels’ maken ondertussen 61% van het totale orderboek uit.

Deze scheepsbouwer is hiermee een van de voorlopers op het gebied van ‘groene’ schepen.

Het is dan ook goed op weg om de hegemonie van Japanse en Zuid-Koreaanse scheepswerven op het gebied van complexe scheepsbouw te doorbreken.

Toch staat dit aandeel nog steeds spotgoedkoop gewaardeerd:

  • Koers/winst: +/- 12
  • EV/EBITDA: 6,5

Wilt u beleggen in de beste scheepvaartaandelen én ook de beste, goedkoopste en modernste scheepsbouwer ter wereld?

Abonneer vandaag nog op Scheepvaart.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.