Beleggen
Beleggen

De stille rotatie naar value wordt steeds luider

Joeri 3 oktober 2024

In een eerder blog schreven we al over een belangrijk signaal dat value aandelen terug zijn. We grepen hiervoor het koersverloop en het sentiment rondom Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A BRK.B) aan. Dat positieve sentiment houdt overigens aan, Berkshire Hathaway bereikte onlangs een marktkapitalisatie van meer dan $ 1.000 miljard. 

Hiermee behoort Berkshire tot een zeer select gezelschap van alleen de allergrootste bedrijven. Maar het aanhoudende succes van Buffett is niet het enige dat de terugkeer van value aandelen signaleert. Het succes van de grote indexen weet het tot nu toe redelijk te verhullen voor het grote publiek, maar er is een duidelijke rotatie naar value aandelen gaande. 

We hebben hiervoor een overzicht gemaakt van de 10 aandelen uit de S&P 500 die in 2023 het hoogste rendement brachten. Het zal niemand verbazen dat dit vooral grote technologieaandelen zijn. Het verrassende is echter dat de beurskoers van de helft van deze groep over het afgelopen half jaar (diep) in het rood staat: 


De lievelingen van 2023 zijn alweer vergeten. Maar het wordt nog opvallender wanneer we een blik werpen op de aandelen die recent het beste presteren. 

Tijdperk voor value is aangebroken

In de top 10 van de best presterende aandelen over het afgelopen half jaar vinden we namelijk bedrijven uit klassieke value sectoren. Zoals:

  • industrie
  • energie
  • farmacie
  • vastgoed
  • verzekeringen

Het is duidelijk dat steeds meer beleggers hun kapitaal uit de hoogvliegers van de afgelopen jaren halen, en dit investeren in echte value sectoren. De lage waarderingen, stabiele groeivooruitzichten en de manier waarop deze bedrijven hun aandeelhouders belonen wordt weer op waarde geschat.

Wij denken dat dit pas het begin is. De geschiedenis leert dat een dergelijke rotatie jaren aan kan houden. Over het algemeen presteren groeiaandelen iets beter in economisch sterke tijden. Dit is wat we sinds het uitkomen van de Grote Financiële Crisis gezien hebben. 

In economisch onzekere tijden presteren value aandelen echter veel beter dan groeiaandelen. Dat zijn de periodes waarin deze bedrijven én hun aandelen schitteren. De selectielijsten van de rapporten van Value Jagers zijn hier perfect voor gepositioneerd. Uw portfolio ook?

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.