Beurs
Beurs

De twee oplossingen tegen ‘FOMO’

Joeri 1 november 2024

Waardebeleggen vergt vaak veel geduld. U koopt immers aandelen van bedrijven die tijdelijk uit de gratie zijn geraakt. Vaak komt dat door een negatieve gebeurtenis, binnen het bedrijf of macro-economisch. Bij het herstel van die gebeurtenis valt vervolgens een hoog rendement te boeken, maar soms wordt het geduld op de proef gesteld. Dan krijgen sommige beleggers last van ‘FOMO’.

FOMO is een afkorting, en staat voor ‘the Fear Of Missing Out’, ofwel de angst om iets te missen. In dit geval bedoelen we daarmee de stijgende koersen van hippe aandelen. We geven een voorbeeld. Stel dat je als waardebelegger begin 2020 de tip van Kannibalen opvolgde om het aandeel van een gespecialiseerde industrieel producent te kopen. 

Het aandeel was zeer laag gewaardeerd, en de analisten zagen diverse groeikansen. Maar het aandeel kwam niet van zijn plek. Meer dan een jaar bleef het zijwaarts bewegen, terwijl de analisten volhielden dat het een goede aankoop was. Ondertussen schoten hippe groeiaandelen de hoogte in.

Hier ziet u het aandeel van het betreffende waardeaandeel in het blauw, en de Nasdaq 100 in het rood:

Eind 2021 stond de Nasdaq op zo’n +100% en het waardeaandeel op +0%. Dat is het punt waarop bij veel beleggers FOMO toeslaat. Ze worden in de verleiding gebracht om de hippe aandelen te kopen, en wat niet werkt te verkopen. Dat is vaak een vergissing. Zo ook in dit geval. 

Bovenstaande grafiek betreft de periode tot aan september 2022. Dit is het koersverloop van het waardeaandeel en de Nasdaq 100 sindsdien:

Een ware koersexplosie voor het waardeaandeel, die hiermee de index ver voorbijstreeft. Ook sinds de eerste aankoop is het rendement van het waardeaandeel hoger dan het rendement van de Nasdaq 100. Beleggers die toegaven aan hun angst om niks te missen, miste dus juist de hoge rendementen. 

Gelukkig zijn hier twee eenvoudige oplossingen voor. 

Oplossingen tegen FOMO

We kunnen natuurlijk heel flauw zeggen dat u niet toe moet geven aan de emoties, maar we zijn allemaal mensen. Er is voldoende bewijs dat simpelweg weerstand bieden niet de oplossing is. Gelukkig zijn er twee dingen die u wél kan doen. 

De eerste simpele oplossing is het aanhouden van een portfolio van breed gespreide ETF’s. 

Stel dat u merkt dat u toch wel erg baalt van het feit dat u geen Nvidia (Nasdaq: NVDA) in het portfolio heeft. Als u naast uw portfolio van waardeaandelen ook wat ETF’s aanhoudt, is de kans heel groot dat u wel degelijk aandelen Nvidia heeft. Zo is NVDA ruim 7% van een S&P 500 ETF en zelfs bijna 9% van een Nasdaq 100 ETF.

Mocht u zelfs met die gedachte toch de behoefte voelen hier groter op in te spelen, dan kunt u meer van de ETF kopen, in plaats van het aandeel zelf. Met dergelijke ETF’s is de kans op kapitaalverlies op de lange termijn erg klein, maar het geeft u wel blootstelling aan veel verschillende aandelen.

De tweede oplossing vergt wat meer zelfdiscipline, en het is verstandig hier een extra rekening voor te openen bij uw broker. We hebben het over het openen van een ‘speel rekening’. Binnen dit account kunt u kopen wat u wilt, ongeacht de risico’s of de waardering. Stel echter één belangrijke voorwaarde: de verhouding tussen het ‘speelgeld’ en het serieuze geld. 

Spreek bijvoorbeeld met uzelf af dat wanneer u een bedrag op uw ‘speel rekening’ wil storten, u het tienvoudige stort op uw serieuze rekening. Op die manier blijven de risico’s binnen de perken, en kunt u uw financiële toekomst niet in gevaar brengen. 

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.