Beleggen
Beleggen

De vier fases waar ieder bedrijf doorheen gaat

Joeri 1 september 2024

Een succesvol bedrijf maakt verschillende fases door. Als belegger is het belangrijk om te doorgronden in welke fase een bedrijf zich bevindt. Verschillende fases passen namelijk bij verschillende beleggingsstrategieën, en brengen andere risico’s en kansen met zich mee. 

De levenscyclus van ieder bedrijf bestaat uit vier fases. Het prettige is dat het niet uitmaakt in welke sector het bedrijf actief is, de fases zijn altijd hetzelfde. Gedurende de tijd verschuift het bedrijf langzaam maar zeker naar de volgende fase. Het tempo waarin dit gebeurt, wisselt sterk. 

Fase 1: lancering

Dit is de vroegste fase van de onderneming. Deze start bij oprichting, en gaat vaak gepaard met de lancering van nieuwe diensten of producten. De omzet is vaak laag, of zelfs geheel afwezig. In deze fase zijn de kosten meestal hoger dan de omzet, waardoor het bedrijf verlieslatend is.

Hierdoor is er vaak behoefte aan extern kapitaal, zoals van investeerders. Dit is voor beleggers echter een risicovolle fase. Het bedrijf heeft zich nog niet bewezen, en de vraag naar het product of dienst is lang niet altijd duidelijk.

Bedrijven in deze fase zijn vrijwel nooit beursgenoteerd, dus investeren is niet toegankelijk voor de gemiddelde particuliere belegger. Kleine ondernemingen in deze fase zijn vaak gefinancierd door familie en vrienden van de oprichter. Bij grotere ondernemingen gaat dit soms samen met durfinvesteerders. 

Fase 2: groei

In deze fase heeft het bedrijf bewezen dat er vraag is naar haar product of dienst. Dit levert daadwerkelijk omzet op, en het bedrijf groeit snel. Met de groei van de omzet wordt, als het goed is, ook de cash uitstroom steeds kleiner. Tot ze op een gegeven moment positieve operationele kasstromen genereert. 

Deze kasstromen worden vervolgens (vrijwel) volledig geïnvesteerd in groei. Processen worden verbeterd en er worden nieuwe markten aangeboord. Soms gaat dit samen met het lanceren van meer producten, omdat het bedrijf ook meer ervaring heeft met haar afzetmarkt. 

Soms zijn bedrijven in deze fase beursgenoteerd. Dit is het domein van de groeibelegger. De risico’s zijn soms nog relatief hoog, omdat het bedrijf nog veel te bewijzen heeft. De kans bestaat dat het mislukt, en het bedrijf alsnog failliet gaat. Daar staat tegenover dat het ook de potentie heeft om nog enorm te groeien. 

Fase 3: volwassenheid

Wanneer ze de tweede fase succesvol doorstaat, belandt het bedrijf op termijn in de derde fase. De beste groeikansen zijn benut, en hiermee stijgt de omzet niet meer zo snel. Het bedrijf bereikt echter wel schaalvoordelen, waardoor de marges stijgen. Ze is stabiel, winstgevend en een gevestigde naam in haar sector. 

In deze fase is het vooral de uitdaging om te voorkomen dat opkomende spelers marktaandeel winnen. Het strategisch inzetten van kapitaal, mogelijk via het doen van overnames, is hierbij cruciaal. 

In deze fase wordt er tevens kapitaal teruggegeven aan de aandeelhouders, bijvoorbeeld via dividenduitkeringen. Dit is ook de fase waarin we de meeste waardeaandelen vinden. 

Fase 4: verval

Wanneer het management er niet in slaagt om het bedrijf relevant te houden, bereiken ze de laatste fase. Een langzame omzetdaling is vaak een van de eerste signalen. Met kostenbesparingen en inkrimping kan het onvermijdelijke lang worden uitgesteld.

Op termijn zal het echter steeds moeilijker worden om aan de verplichtingen te voldoen. Goede managers zien deze laatste fase op tijd aankomen, en herpositioneren het bedrijf op tijd. Bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe producten, of het doen van overnames. Dan kan het bedrijf decennialang in de derde fase blijven. 

Wanneer de laatste fase eenmaal is bereikt is het zeer moeilijk om hier nog uit te komen. In deze fase kan het bedrijf nog wel veel kapitaal teruggeven aan de aandeelhouders, maar beleggen in deze fase is zeer risicovol. Soms worden aandelen in deze bedrijven gezien als waardeaandelen, omdat ze zo goedkoop zijn.

Het is echter heel moeilijk om in te schatten hoeveel cashflow het bedrijf nog kan genereren tot het plotseling voorbij is. Het is beter om het beleggen in bedrijven in deze fase over te laten aan gespecialiseerde spelers.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.