Beleggen
Beleggen

De VS keurt (eindelijk) Bitcoin ETF’s goed

Joeri 15 januari 2024

Het heeft een decennium geduurd, maar vorige week was het eindelijk zover: de Amerikaanse beurswaakhond SEC gaf haar goedkeuring voor het uitgeven van Bitcoin ETF’s. Hiermee kwamen direct 11 nieuwe ETF’s op de markt, die de koers van Bitcoin volgen. Dit is, zeker voor Europese beleggers, minder relevant dan het misschien lijkt. 

Er is direct een hele serie Bitcoin ETF’s verschenen. Zowel van de bekende namen zoals iShares en VanEck, als van minder bekende namen. De concurrentie in de ETF-markt is hevig, en die barst nu ook uit rondom Bitcoin.

Voor veel beleggers biedt een ETF in dit geval uitkomst. Een ETF kan via een normale broker via een normale beursorder verhandeld worden, en dat neemt veel hindernissen weg. Toch beschouwen we de impact van deze goedkeuring als gering. 

Dit is goed nieuws voor beleggers, en de toegenomen concurrentie drukt de kosten. Deze daalden direct naar circa 0,2% voor de meeste ETF’s uit deze categorie. Daalden, want er was al de mogelijkheid voor Amerikaanse beleggers om via een ETF blootstelling te krijgen aan de Bitcoin.

Dit was echter niet rechtstreeks, maar via een afgeleid product. Via futures volgde de prijs van de ETF de prijs van Bitcoin, dus de uitkomst was voor beleggers hetzelfde. Het grote verschil zit echter in de prijs. Het werken met derivaten kost nu eenmaal geld, en de volumes waren relatief laag. Daarom rekenden de twee Bitcoin Futures ETF’s kosten van 0,9% en 1,5%; zeer hoog voor passieve fondsen. 

Er zijn betere opties dan de nieuwe ETF’s

De goedkeuring leeft ook erg onder Europese beleggers, en de interesse in cryptovaluta lijkt hiermee wat toe te nemen. Dat verbaast ons, aangezien Europa op dit gebied jaren voorloopt op de VS. In Europa mag dit vanwege de inhoud echter geen ETF (Exchange Traded Fund) heten, en noemen we het daarom een ETN (Exchange Traded Note). Deze zijn al jaren op de markt. Overigens niet alleen voor Bitcoin, ook voor Ethereum. 

Voor Europese beleggers verandert er dus eigenlijk niets, behalve dat het aanbod en misschien de liquiditeit wat toeneemt, terwijl de kosten afnemen. Maar dat is geen antwoord op de belangrijkste vraag: moet je, al dan niet via een ETF/ETN, in cryptovaluta investeren. 

Hoewel we dit een zeer interessante beleggingscategorie vinden is het antwoord wat ons betreft: nee. 

Niet omdat we geen toekomst zien voor Bitcoin, Ethereum of andere crypto, integendeel zelfs. Maar dit is niet de beste manier. We vergelijken dit met het beleggen in bijvoorbeeld olie, goud of andere grondstoffen. 

Wanneer je belegt in Bitcoin is de enige manier om hier rendement mee te behalen de waardestijging van de munt, net zoals bij andere grondstoffen. 

Maar wanneer je investeert in een bedrijf wat geld verdient aan de betreffende grondstof kan je hier een enorme hefboom op zetten. Bijvoorbeeld door te beleggen in een junior goudmijn, die veel reserves in de grond heeft zitten én goud produceert. Wanneer de prijs van goud stijgt, nemen direct de marges op de productie toe én de waarde van de reserves stijgt. Maar misschien wel belangrijker: een succesvolle goudmijn is ook winstgevend bij een gelijkblijvende goudprijs. Terwijl de belegger in de grondstof dan met lege handen staat.

Hetzelfde gaat op voor crypto. Daarom beleggen we niet rechtstreeks in cryptomunten, maar wel in cryptoaandelen. Dit zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven, die geld verdienen aan crypto.