Beurs
Beurs

Dit betekenen de Amerikaanse verkiezingen voor uw beleggingen

Joeri 30 juli 2024

In het weekend 13 juli werd de wereld opgeschrikt door een mislukte aanslag op het leven van presidentskandidaat Donald Trump. Zijn kansen om de volgende president te worden schoten hierdoor direct omhoog in de peilingen. Als republikein is Trump voor een sterk bedrijfsleven, en tegen bemoeienis van de overheid. Dat zou gunstig moeten zijn voor de beurs. 

In de praktijk is het effect van wie er in het Witte Huis zit echter kleiner dan u misschien zou verwachten. De kans is groot dat de beurs de huidige rally op het optimisme doorzet tot na de verkiezingen, maar de jaren daarna zijn onzeker. 

Het is ook zeker niet zo dat een republikein per definitie beter is voor aandelen dan een democraat. We vonden deze grafiek die dat goed weergeeft:

Dit zijn de jaarlijkse rendementen per president. Hierbij zijn republikeinen weergegeven in het rood, en democraten in het blauw. Het is direct duidelijk dat er eigenlijk geen verschil is. 

Dat geldt ook voor de huidige president, waarvan de cijfers nog niet in het overzicht zijn opgenomen. Onder de democraat Biden presteert de S&P 500 ook prima, met een rendement van meer dan 10% per jaar.

Gebruik de volatiliteit 

Het feit is dat wie er in het Witte Huis zit dus weinig invloed heeft op de beurs. De verkiezingen, en eventuele beleidswijzigingen, hebben vooral op de korte termijn impact op de beurs. Over een periode van meerdere jaren heeft dit meestal nauwelijks invloed. 

We kunnen echter wel gebruik maken van deze hogere volatiliteit. Dit is een goed moment om kritisch te kijken naar uw posities in Amerikaanse bedrijven, en te bedenken van welke u mogelijk afscheid wil nemen. Stevige rally’s kunnen dan een mooi verkoopmoment vormen. 

Aan de andere kant is het slim om nu een watchlist aan te leggen van Amerikaanse bedrijven waarvan u de aandelen juist graag wil kopen. De volatiliteit naar beneden biedt de komende maanden mogelijk instapmomenten.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.