Beurs
Beurs

Dit betekent een recessie voor de beurs

Joeri 15 oktober 2024

De afgelopen maanden schreven we meerdere blogs over de (Amerikaanse) economie. De inflatie neemt af, en inmiddels heeft de Amerikaanse Centrale Bank ook de eerste renteverlaging doorgevoerd. Zo’n renteverlaging heeft tot doel de economische groei te ondersteunen en dus een recessie af te wenden. 

De klassieke definitie van een recessie is twee opeenvolgende kwartalen waarin het bruto binnenlands product lager ligt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dan is er sprake van economische krimp, ofwel een recessie. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit lang niet altijd betekent dat de beurs ook slecht presteert. Hoewel sommige Amerikaanse politici in de media anders beweren, zijn de beurs en de economie twee zeer verschillende zaken.

We vonden een interessant onderzoek van Kathmere Capital Management over de prestaties van de beurs in verhouding tot recessies. Dit onderzoek betreft de 11 officiële recessies die de VS sinds 1953 heeft doorgemaakt. Vervolgens zijn hier de prestaties van de aandelenbeurs, met als graadmeter de S&P 500, mee vergeleken. De resultaten zullen sommige lezers verrassen. 

De gemiddelde duur van de recessies was 10 maanden. De S&P 500 leverde hierin een gemiddeld rendement van… -1,0%. Een klein negatief rendement dus. Maar deze data wordt sterk beïnvloed door de Grote Financiële Crisis. Wanneer we kijken naar de mediaan in plaats van het gemiddelde, en dus de data normaliseren voor sterke uitschieters, boekte de beurs een rendement van +1,4% in de 11 recessies. Jazeker, een positief rendement tijdens recessies.

Het is juist een koopsignaal

Dat is natuurlijk prachtig, maar ook slechts een deel van het verhaal. Beleggers kijken namelijk vooruit, en de beurs loopt hiermee voor op de economie. Zo lag de piek van de beurs gemiddeld 7 maanden voordat de recessie begon.

Vervolgens duurde het 14 maanden van de piek tot de bodem, waarin de beurs 31% in waarde verloor. Dat is wat beleggers associëren met een recessie, maar het ergste leed vindt dus plaats voordat de recessie begint.

Recessies in de VS sinds 1953, onderzoek van Kathmere Capital Management

Het opvallende is namelijk dat aandelen vaak goed presteren vanaf het moment dat de recessie is uitgeroepen. In de 3 maanden na het uitbreken van een recessie was er gemiddeld sprake van een winst van +10%. Na een half jaar was dit gemiddeld +15%, na een jaar +23% en na twee jaar zelfs +32%. 

De vraag is natuurlijk: wat kunnen we met de informatie van dit onderzoek als waardebeleggers? Het bevestigt eigenlijk wat we al wisten. Namelijk dat een recessie geen goede graadmeter is voor de prestaties van de beurs. 

Uit dit onderzoek blijkt echter wel een ander interessant datapunt. Namelijk dat wanneer er officieel sprake is van een recessie, de bodem op de beurs waarschijnlijk zeer dichtbij is. Een recessie is daarmee juist wel een indicatie om aandelen te kopen, in plaats van verkopen. 

Op dit moment is hier (helaas?) geen sprake van. De S&P 500 bevindt zich rond haar hoogste stand ooit, beleggers zien geen recessie aan de horizon.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.