Beurs
Beurs

Dit kochten beleggers in het tweede kwartaal

Joeri 6 augustus 2024

Morningstar houdt de in- en uitstroom van Amerikaanse beleggingsfondsen bij. Dit levert interessante informatie op, omdat het weerspiegelt welke categorieën beleggers aan- en verkopen. Onlangs verscheen de data over het tweede kwartaal. De resultaten zijn merkwaardig, zeker gezien de plotselinge rotatie die begon in het derde kwartaal. 

Voor het onderscheid naar sector maakt Morningstar gebruik van de tien sectoren van Standard en Poor’s. Het mag geen verrassing zijn, maar de technologiesector zag de grootste instroom in het tweede kwartaal, met netto $ 4,2 miljard. Opvallend is dat slechts drie sectoren een positieve netto-instroom zagen. Naast technologie waren dit bedrijven uit de industriële sector en de financiële sector. 

Wanneer we kijken naar de categorieën met de grootste netto-uitstroom in het tweede kwartaal vallen ook een aantal zaken op. Ook hier zien we duidelijk terug dat beleggers vooral interesse hadden in de grootste technologieaandelen. De categorie met de sterkste uitstroom was namelijk Large Cap Value. Andere categorieën met een sterke uitstroom waren Mid-cap Value, Mid-cap Growth en Small-cap Growth.

Dit bevestigt het beeld wat we al hadden: er was geen interesse onder beleggers in kleinere aandelen, en geen interesse in waardeaandelen. Het leek wel of iedereen aandelen als Microsoft (Nasdaq: MSFT), Nvidia (Nasdaq: NVDA), Amazon.com (Nasdaq: AMZN) en Meta (Nasdaq: META) kocht. Deze aandelen presteerden dan ook uitzonderlijk goed in het tweede kwartaal.

Obligatiefondsen

We zagen echter ook een andere opvallende trend in de data van Morningstar: de instroom bij obligatiefondsen. In het tweede kwartaal was er voor fondsen die zich richten op vastrentende waarden, een netto-instroom van $ 68,4 miljard. Bijna vijf keer zoveel als de instroom van aandelenfondsen. 

Hier liggen twee redenen aan ten grondslag. Aan de ene kant worden veel beleggers wat voorzichtiger. Ze nemen her en der wat winst en beleggen dit in meer defensieve fondsen. Aan de andere kant is de verwachting dat de Amerikaanse Centrale Bank de rente op korte termijn verlaagt, in periodes van dalende rentes presteren obligatiefondsen erg goed. 

Rotatie

Dit is allemaal interessante data, omdat we inmiddels weten dat er in de eerste maand van het derde kwartaal veel veranderde. De beurskoersen van de vier grote technologiebedrijven die we hiervoor noemden, staan de over afgelopen maand allemaal lager. Terwijl de categorieën met een grote uitstroom in het tweede kwartaal juist aan een inhaalslag bezig zijn:

  • Large Cap Value: +4,6%
  • Mid-cap Value: +6,1%
  • Mid-cap Growth: +1,1%
  • Small-cap Growth: +4,7%

Onze favoriete categorie blijft Small-cap Value. Hoewel deze in het tweede kwartaal niet de sterkste uitstroom had, is de koersprestatie over de afgelopen maand met +8,8% wel erg goed. We zien nog altijd veel potentieel voor uitstroom uit de grootste en meest overgewaardeerde aandelen, richting kleine en ondergewaardeerde aandelen. 

 

Auteur is long AMZN

 

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.